Palkovics találkozott a színművészetis hallgatókkal, és megállapította, hogy politizálnak

politika
2020 június 24., 16:09

Eltérően értékelik közös találkozójukat a Színház- és Filmművészeti Egyetem diákjai és vezetői, illetve az egyetem átalakítását levezénylő innovációs és technológiai miniszter.

A kormány a tervek szerint összesen nyolc egyetemet privatizál, a „magánegyetemek” továbbra is állami finanszírozásból működnek, de az élükre a kormány által kinevezett kuratóriumok gyakorlatilag teljhatalmat kapnak az intézmény irányításában. Eddig az SZFE volt az egyetlen, amely hangosan tiltakozott a döntés ellen, igaz, rajtuk kívül nem nagyon van másik intézmény, ahol a kormányoldal kultúrharcos célok szolgálatába állítja a modellváltást - írtuk reggeli összegző cikkünkben.

Az egyetem hallgatói még a vasárnapi tüntetés előtt találkozóra hívták Palkovics László minisztert: „Elfogadhatatlannak tartjuk, hogy a szakmai egyeztetések a hátunk mögött zajlanak. Sem a vezetőség, sem mi nem ismerjük a modellváltásra kiszabott szűk időkeret okát, sem a garanciákat az oktatás és alkotás szabadságát illetően a továbbiakban” - írták nyílt levelükben.

Életkép a tüntetésről
photo_camera Életkép a tüntetésről Fotó: Gerencsér Anna/Színház- és Filmművészeti Egyetem HÖK

A találkozóra hívó levelet az SZFE hallgatói önkormányzata elküldte több szakmai szervezetnek, és azon így a minisztériumi képviselők, a hallgatói képviselet kilenctagú delegációja, a megbízott rektor és helyettese mellett részt vett Vidnyánszky Attila és Bakos-Kiss Gábor (Magyar Teátrumi Társaság), illetve Orbán Eszter (Magyar Színházi Társaság).

A hallgatók magukkal vittek egy nyilatkozatot, amelynek öt pontja véleményük szerint biztosítaná az egyetem autonómiáját, de ezt Palkovics nem írta alá.

A Papageno tudósítása szerint ugyanakkor a tárgyalás után Csernai Mihály, az SZFE HÖK elnöke úgy nyilatkozott: reménykeltő a gesztus, hogy Palkovics László nyitottnak mutatkozott az elindult párbeszédre, csakúgy, mint a szakmai szervezetek képviselői. A hallgatók kinyilvánították, elhatárolódnak a kultúrharcoktól, és bizakodnak abban, hogy a párbeszéd valós lesz.

Palkovics miniszter ugyanakkor az MTI leirata szerint kevésbé békülékeny hangnemben nyilatkozott: szerinte a hallgatók „követelései lényeges visszalépést jelentenének az egyetem jelenlegi helyzetéhez és ahhoz a jövőbeli állapothoz képest is, amit az új fenntartói modell hozna”. A tárcavezető ismertetése szerint a hallgatók a több mint egyórás egyeztetés végén - amely közben mintegy ötven hallgató demonstrált az épület bejáratával szemben - olvasták fel öt pontból álló követeléseiket.

Eredetileg arról kezdeményeztek beszélgetést, hogy miként fog működni az új, alapítványi fenntartásban az SZFE, de az egyetem jövőbeli működésével, finanszírozásával kapcsolatos kérdések helyett „politikai rendezvénybe fordult” az egyeztetés

- mondta a miniszter.

A minisztérium is kiadott egy közleményt, amely szerint Palkovics felvilágosította az egyetem képviselőit, hogy „az alapítványi fenntartásba kerülő egyetemek a rugalmasabb és kiszámíthatóbb működési környezetnek köszönhetően megerősíthetik nemzetközi jelenlétüket. A korszerű, világszínvonalhoz közelítő képzés sokkal jobb esélyeket teremt a hallgatók számára arra, hogy neves külföldi szakemberektől tanulva az országhatárokon túl is sikeresek legyenek a filmiparban, színházi világban.”

A miniszter a találkozó idején alatt tartott demonstráció kapcsán kifejtette: megérti, hogy a színművészetis hallgatók számára fontos a hangos önkifejezés, de ő továbbra is a higgadt párbeszéd híve - áll a közleményben.