Nyilvános egyeztetésre hívták Palkovics Lászlót a Színház- és Filmművészeti Egyetem diákjai

KULTÚRA
2020 június 20., 10:02

Nyílt levélben hívták meg egyeztetésre a Színház- és Filmművészeti Egyetem diákjai Palkovics László innovációs és technológiai minisztert.

“Értetlenül állunk az Egyetemünkre váró drasztikus és hirtelen bekövetkező átalakítás előtt” - kezdődik a levél, hogy azzal folytatódjon:

“Elfogadhatatlannak tartjuk, hogy a szakmai egyeztetések a hátunk mögött zajlanak. Sem a vezetőség, sem mi nem ismerjük a modellváltásra kiszabott szűk időkeret okát, sem a garanciákat az oktatás és alkotás szabadságát illetően a továbbiakban.”

A levélírók szerint nem lehet egy intézmény érdekeit szolgálva döntéseket hozni, ha az intézmény képviselői nincsenek bevonva a diskurzusba.

“Ön több ízben úgy nyilatkozott, hogy az Egyetem fejlődése a cél, ezért kérjük, legyen nyitott a velünk való párbeszédre, engedje érvényesülni az Egyetem polgárainak véleményét”

fogalmaznak, leszögezve, hogy

“Szeretnénk biztosítékot kapni arra, hogy azt a képzést folytathatjuk, amit elkezdtünk, azokkal az oktatókkal, akik miatt felvételiztünk”.

A diákok konkrét helyet és időpontot is javasoltak a találkozóra, az Ódry Színpadot és június 24-én délután 3 órát, de mint írják, más, Palkovics által javasolt időpontra is nyitottak, ha az még a jövő héten van.

Ugyanerre az eseménybe egy másik levélben meghívták a Magyar Filmakadémia Egyesület, a Magyar Színházi Társaság, a Magyar Teátrumi Társaság és a Nemzeti Filmintézet vezetőit is.

A teljes levél alant olvasható el:

Tisztelt Miniszter Úr!

Értetlenül állunk az Egyetemünkre váró drasztikus és hirtelen bekövetkező átalakítás előtt. Elfogadhatatlannak tartjuk, hogy a szakmai egyeztetések a hátunk mögött zajlanak. Sem a vezetőség, sem mi nem ismerjük a modellváltásra kiszabott szűk időkeret okát, sem a garanciákat az oktatás és alkotás szabadságát illetően a továbbiakban.

Bizonyára mind egyetértünk abban, hogy nem lehet egy intézmény érdekeit szolgálva döntéseket hozni, ha az intézmény képviselői nincsenek bevonva a diskurzusba. Ön több ízben úgy nyilatkozott, hogy az Egyetem fejlődése a cél, ezért kérjük, legyen nyitott a velünk való párbeszédre, engedje érvényesülni az Egyetem polgárainak véleményét.

Tisztában vagyunk az eddigi államtitkári tájékoztatók tartalmával, mégis számtalan megválaszolatlan kérdésünk maradt, amelyekre véleményünk szerint csak Ön tud konkrét, kézzelfogható válaszokat adni. Többek között szeretnénk biztosítékot kapni arra, hogy azt a képzést folytathatjuk, amit elkezdtünk, azokkal az oktatókkal, akik miatt felvételiztünk. Továbbá úgy tudjuk, hogy egy törvénymódosítási javaslat szerint a jövőbeni fenntartó alapítvány nevéből kikerülne az intézmény neve. Arról, hogy ez mit jelent, csak feltételezésekre hagyatkozhatunk, ezért lényegesnek tartjuk a pontos tájékoztatást, az okok, lehetséges következmények ismertetését.

A Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatói ezúton meghívják Önt egy nyilvános egyeztetésre az Egyetem előtt álló modellváltással kapcsolatban.

Az általunk javasolt időpont:

2020. június 24. 15.00 óra, helyszín: Ódry Színpad.

Amennyiben ez az időpont nem megfelelő, kérjük, ajánljon egy Önnek alkalmasabbat, figyelembe véve azt, hogy a hallgatók számára elengedhetetlen, hogy a beszélgetésre június 28-áig bezárólag, azaz még a jövő hét folyamán sor kerüljön.

Olyan intézményben szeretnénk tanulni – és hallgatói eskünk is ezt kívánja meg –, amely szakmai szempontok alapján működik. Ehhez elengedhetetlen a – szakmai kiválóságokból álló – vezetőséggel való tárgyalás. Reméljük, hogy a hallgatói kezdeményezés hatására létrejön a párbeszéd. Ha esetleg mégsem, az azt a rossz érzésünket erősítené, hogy nem számít az álláspontunk, és az Ön számára nem az Egyetem fejlődése a valódi cél.