A tiltakozó tanárokat nem hatotta meg Czunyiné menesztése, megtartják a tüntetést szombaton

oktatás
2016 február 08., 06:48
comments 145

Nem érzik úgy, hogy érdemi változások történnének az oktatás területén, csak azért mert az eddigi közoktatásért felelős államtitkárt, Czunyiné Bertalan Juditot szombaton hátrébb tolta a kormány, és helyére Palkovics Lászlót helyezték.

Legalábbis erről beszélt a Népszabadságnak a közelmúlt pedagógustiltakozásának két fontosabb szereplője. 

A budapesti Teleki Blanka Gimnázium igazgatója, Pukli István szerint csak egy színjáték történt, de mindez semmit nem jelent. Szerinte maximum annyi történhetett, hogy a kormány egy kicsit megijedt, és ezért erősebb tárgyalópartnert akartak delegálni a következő hetekre. 

Kedden ül össze a Köznevelési Kerekasztal, ezen már az eddig csak a felsőoktatásért felelős államtitkár, Palkovics László fogja képviselni a közoktatással kapcsolatos kormányzati elképzeléseket. De Balog Zoltán miniszter szavai alapján a feladatainak duplázódásának ellenére Palkovics nem lesz miniszter, és az oktatás nem kap egy saját minisztériumot. Balog hétvégi sajtótájékoztatóján kérdésre válaszolva elmondta azt is, saját posztját nem érzi veszélyben. 

Pukli elmondta azt is a lapnak, hogy nincs ok lemondaniuk a szombatra tervezett budapesti tüntetést. 

Nekünk nem személyekkel, hanem az egész oktatási rendszerrel vannak gondjaink, Czunyiné Bertalan Judit távozása ebben nem jelent változást 

- mondta a lapnak Pilz Olivér, a tüntetéssorozatot kirobbantó Herman Ottó Gimnázium közalkalmazotti tanácsának vezetője. Szerinte valóban akadozott a kommunikáció az elmúlt hónapokban az oktatás szereplői és az államtitkárság között, a tanárok panaszai reakciók nélkül maradtak. Pilz szerint az ötezres miskolci tüntetés és az országszerte megrendezett szimpátiatüntetések jelezhették a politikusoknak, hogy valóban baj van, lépniük kell. 

A keddi Köznevelési Kerekasztalra meghívták Madarász Pétert is, a Herman Ottó Gimnázium igazgatóját. 

Ezen a rendezvényen az előzetes napirend alapján csupa olyan dologról lesz szó, amit a tiltakozó tanárok és diákok is kifogásoltak: a diákok terheiről, a pedagógusokra mért iszonyatos mennyiségű bürokrácia csökkentéséről, a szerkezeti átalakítások lehetőségeiről és a hátrányos helyzetű diákok oktatásáról lesz szó.

Rögtön a rendezvény után ül össze majd a parlamenti oktatási bizottsága, a hermanos pedagógusokat erre is meghívták.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.