Palkovics László lesz a Fudan alapítványának elnöke

POLITIKA
2021 augusztus 27., 11:02
comments 4

Benyújtották a Fudan Hungary Egyetemért Alapítvány bejegyzési kérelmét, közölte pénteken az Innovációs és Technológiai Minisztérium. Az alapítvány létrehozásáról még júliusban döntött a parlament. Ezzel együtt átadtak neki 26 hektárnyi területet ott, ahová eredetileg a Diákvárost tervezték. A törvény szerint ez az alapítvány hozza létre és tartja fenn Magyarországon a Kínai Kommunista Párt egyetemét.

A minisztérium közleménye szerint az alapítvány feladata az előkészítés, és a hatástanulmányok és tervek elkészítése után az egyetem megépítéséről népszavazás fog dönteni. Az alapítvány bejegyzésének folyamata a kérelem benyújtásával megkezdődött. A beruházás előkészítését a Palkovics László kormánybiztos vezetésével felálló öttagú kuratórium vezényelheti le.

Az alapítvány kuratóriumának elnöke Palkovics László lesz, aki miniszterként és kormánybiztosként is felel a projektért. Vagyis egy kormányváltás után is ő maradna a kínai egyetem alapítványának élén.

photo_camera Palkovics László Fotó: Balogh Zoltán/MTI/MTVA

A testület tagjai Szilas Cecília, korábbi pekingi nagykövet, majd helyettes államtitkár, jelenleg miniszterelnöki főtanácsadó, Horváth Levente, a Magyar Nemzeti Bank elnöki főtanácsadója, Kovácsics Iván miniszteri tanácsadó és P. Szabó Sándor, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Kína-tanulmányok Tanszék tanszékvezetője.

A kormány 2022 végéig, vagyis a választások után beszámol az Országgyűlésnek a Fudan Hungary Egyetem előkészítéséről és a várható költségekről. A megvalósításról a részletes tervek ismeretében, az érintettek véleményének kikérése után születhet majd döntés.

Áprilisban szivárgott ki az a tervezet, ami szerint a kormány által 540 milliárdosra becsült építkezés jelentős részben kínai alapanyagokból, kínai munkával, nagyrészt kínai hitelből valósulna meg, amit Magyarország fizetne.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.