Már nem bűncselekmény Szingapúrban, ha két férfi szexel egymással

külföld
2022 november 30., 6:17

A szingapúri parlament dekriminalizálta a férfiak közötti szexet, de egyúttal úgy módosították az alkotmányt, hogy semmiképp se tudjanak összeházasodni az azonos neműek - írja a Guardian.

A törvény, amit most törölt el a szingapúri parlament, még a brit gyarmati időkből származott, és akár két év börtönbüntetés kiszabását tette lehetővé - de a valóságban nem alkalmazták.

A szingapúri LMBTQ+-közösség tagjai számára fontos volt az inaktív jogszabály hatályon kívül helyezése. „Most már határozottan könnyebbnek érzem a levegőt, amit belélegzek” - mondta a francia AFP hírügynökségnek Benjamin Xue, egy 39 éves szingapúri meleg férfi.

A szingapúri parlament kedden egy alkotmánymódosítást is elfogadott, amiben megerősítik, hogy törvényes házasságot csak egy férfi és egy nő köthet egymással. Ezzel gyakorlatilag bezárták az ajtót a melegházasság lehetősége előtt.

Lee Hsien Loong miniszterelnök kedden este Facebook-bejegyzésben üdvözölte a két döntést, azokat fontos mérföldköveknek nevezte Szingapúr történelmében. K. Shanmugam igazságügyi miniszter azt mondta, ha a házasság definícióját megváltoztatnák, az veszélyeztetné a hagyományos struktúrán alapuló kormányzati politikát.

Az LMBTQ+-közösség tagjai megdöbbenéssel fogadták az alkotmánymódosítást, de továbbra is bíznak abban, hogy változhat a helyzet.

A Nemzetközi Leszbikus, Meleg, Biszexuális, Transznemű és Interszexuális Szövetség 2020-as jelentése szerint a homoszexualitás 69 országban tilos, köztük 11-ben halálbüntetéssel sújtják.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt