Meghalt Csiang Cö-min, Kína korábbi elnöke

külföld
2022 november 30., 09:27
comments 2

96 éves korában elhunyt Csiang Cö-min volt kínai elnök - jelentette szerdán a kínai állami média. Cö-min 1989-től 2002-ig volt a Kínai Kommunista Párt központi bizottsága, 2004-ig pedig a népköztársaság elnöke.

Cö-min 1989-ben, a Tienanment téri mészárlások után kerül hatalomra, a párt pedig nem kevesebbet várt tőle, mint hogy egyesítse a tiltakozások alatt egymás ellen fordult reformista és keményvonalas szárnyat. Nagyon fontos bő évtizedben vezette Kínát, amikor az gyors növekedéssel a világ egyik legnagyobb gazdaságává, ezen keresztül pedig komoly politikai játékossá nőtte ki magát a nemzetközi térben.

photo_camera Hszi Csin-ping és Csiang Cö-min 2014-ben. Fotó: WANG ZHAO/AFP

Vezetése alatt vette át Kína Hongkong irányítását Nagy-Britanniától 1997-ben és Makaót Portugáliától 1999-ben. Szintén ő volt az ország elnöke, amikor Kína 2001-ben belépett a Világkereskedelmi Szervezetbe, a WTO-ba, ami mérföldkő volt az ország nemzetközi integrációjában és fejlődésében.

Békés eredményei mellett Csiang Cö-min megszilárdította a kommunista párt hatalmát, és az erőszak alkalmazásától sem riadt vissza. Ezt azzal is bizonyította, amikor vezetésével a kínai hatóságok erőszakosan elnyomták a Falun Gong vallási mozgalmat, amiért sokat kritizálták világszerte. (BBC)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.