Megkérdezték Új-Zéland és Finnország miniszterelnökét, hogy azért találkoztak-e egymással, mert mindketten fiatal nők

külföld
2022 november 30., 05:35
comments 28

Sanna Marin finn miniszterelnök Új-Zélandon tárgyal az ország kormányfőjével, Jacinda Ardernnel. Ez az első személyes találkozójuk. Szerda reggel Aucklandben közös sajtótájékoztatót tartottak, ahol egy újságíró azt kérdezte, azért jött-e létre a találkozó, mert mindketten fiatal nők - írja a Guardian.

„Azért találkozunk, mert miniszterelnökök vagyunk” - felelte Sanna Marin.
A felvetésre reagálva Ardern azt mondta: „Vajon megkérdezte-e bárki valaha Barack Obamát és John Keyt, hogy azért találkoztak-e, mert hasonló korúak? Nálunk természetesen nagyobb a férfiak aránya a politikában - ez a valóság -, de két nő nem csak a nemük miatt találkozik” - mondta Ardern.

Finnország miniszterelnöke, Sanna Marin (b) és Új-Zéland miniszterelnöke, Jacinda Ardern Aucklandben 2022. november 30-án.
photo_camera Finnország miniszterelnöke, Sanna Marin (b) és Új-Zéland miniszterelnöke, Jacinda Ardern Aucklandben 2022. november 30-án. Fotó: DIEGO OPATOWSKI/AFP

Hozzátette, hogy női vezetőkként mindketten tisztában vannak a felelősséggel, amivel azokban az országokban élő nők felé tartoznak, „ahol szörnyű körülmények között élnek, és ahol azt látjuk, hogy a legalapvetőbb emberi jogokat elnyomják és megsértik”. Ardern konkrétan Iránt említette példaként.

Marin elmondta, mindketten együtt akarnak kiállni az egyenlőség mellett, „hogy biztosítsák, hogy minden nőnek és lánynak világszerte ugyanazok a jogai és lehetőségei legyenek, mint a férfiaknak”.

Marin első hivatalos útja Új-Zélandra vezetett, ez az első finn miniszterelnöki látogatás az országban. A szerda délelőtti kétoldalú találkozót követően a két vezető kölcsönösen elismerően beszélt a két ország kapcsolatáról.

„Országaink nagyon fontos kérdésekben közelednek egymáshoz - közös a demokratikus értékek iránti erős elkötelezettségünk, amelyek a nyitott, toleráns, rugalmas és egyenlő társadalmak alapját képezik” - mondta Ardern.

Ardern szerint a béke alapját képező multilaterális rendszer világszerte nyomás alá került Oroszország ukrajnai inváziója miatt. „A konfliktus azonban - tudomásom szerint - szó szerint Finnország küszöbén zajlik” - mondta Ardern.

Marin csütörtökön utazik Új-Zélandról Ausztráliába.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.