Szijjártó: Több ipari parkot és munkásszállót kell építeni, hogy fent tudjuk tartani a beruházási ütemet

gazdaság
2022 november 30., 15:56
comments 6

A kormány átfogó támogatási programot indított ipari parkok és munkásszállók építésére, ugyanis ezekre nagy szükség van a Magyarországra érkező beruházások ütemének fenntartásához – közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Hajdúnánáson, ahova Londonból hazaérkezve ment el.

A miniszter a város új ipari parkjának és munkásszállójának átadásán azt mondta, bár az ukrajnai háború és az arra válaszul elrendelt szankciók miatt az európai gazdaság gyorsan halad a recesszió felé, a nehézségek ellenére sem szabad veszni hagyni a hazánk versenyképességének javítását célzó eddigi erőfeszítéseket.

Azt mondta, ki kell maradni a recesszióból, ehhez pedig beruházásokat kell az országba vonzani, ami nem is lehetetlen küldetés, miután az elmúlt években rendre megdőlt a beruházási rekord. Azt mondta, Magyarország 2010-ben a 18. helyen állt az EU-ban a beruházási rátát illetően, mára a 2. helyre jött fel.

Szijjártó szerint napjainkban a nehezebb körülmények miatt visszaesett a beruházások volumene a kontinensen, ezért ezekért még élesebb verseny folyik, a sikerhez pedig arra van szükség, hogy hazánk továbbra is Európa legvonzóbb beruházási környezetét biztosítsa a vállalatoknak.

photo_camera Fotó: Szijjártó Péter/Facebook

Kiemelte az alacsony adókat, a kivételes politikai stabilitást és az energiaellátás biztonságát, de fontosnak nevezte az újabb ipari parkok és munkásszállók építését is.

Átfogó fejlesztési program indult ezen a téren, ugyanis minél több ilyen létesítmény jön létre, annál több beruházás tud Magyarországra érkezni – mondta Szijjártó, aki szerint a kormány az elmúlt időszakban 30 milliárd forinttal járult hozzá 62 munkásszálló építéséhez, összesen 8600 férőhelyet teremtve.

A miniszter a most átadott beruházást ismertetve közölte, hogy a 10 hektáros ipari parkban elkészültek az infrastrukturális fejlesztések, amire az állam félmilliárd forintot adott, és tíz cég már be is költözött a területre. Emellett 93 férőhelyes munkásszállás jött létre, a több mint 300 millió forintos projekthez a kormány 250 millió forint támogatást nyújtott.

Szijjártó azt mondta, Hajdú-Bihar megye ma az ország egyik legvonzóbb térsége beruházási szempontból, amit azt is mutat, hogy 2014 óta 51 állami támogatású nagyberuházás érkezett ide 5000 milliárd forint összértékben, és most is tárgyalnak 20 ilyenről.

Debrecenben ma egyszerre folyik a magyar gazdaságtörténet valaha volt legnagyobb és harmadik legnagyobb beruházása, és a környező települések fejlesztésével biztosítani kívánják, hogy a városba betelepülő globális ipar beszállítói is megtalálják itt a helyüket – mondta. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.