Felállt az Integritás Hatóság mellett működő Korrupcióellenes Munkacsoport

POLITIKA
2022 december 01., 11:59
comments 23

Az Integritás Hatóság közleményben tudatta, hogy létrejött a munkacsoport, a 21 tagú konzultatív testület december 13-án ülésezik először. A résztvevők a meghívóval együtt a napirendet és az ügyrendi javaslatot is megkapják, amit előzetesen véleményezhetnek. A hatóság elnöke a törvényi keretek betartása mellett konstruktív, értékteremtő együttműködésre számít - írják.

A hatóság mellett konzultatív szerepet betöltő testület 21 tagú, ebből a törvény értelmében tíz tagot az állami szervek delegáltak, tízet pedig pályázati úton választottak ki a nem-kormányzati szereplők közül.

A nyílt pályázatra összesen 24-en jelentkeztek, 6 civil szervezet és 18 magánszemély. A pályázati kiírás értelmében a részvétel feltétele volt az alábbiak közül egy vagy több területen szerzett tapasztalat: korrupció megelőzése és korrupció elleni küzdelem, átláthatóság, közbeszerzési eljárások, a munkacsoport feladataihoz kapcsolódó emberi jogok védelme, valamint bűnüldözés. A pályázók közül az összes civil szervezet megfelelt a feltételeknek, így a munkacsoport nem-kormányzati összetétele az alábbiak szerint alakul:

A Korrupcióellenes Munkacsoport nem-kormányzati tagjai:

  • Dr. Bodoky Tamás Richárd (atlatszo.hu Közhasznú Nonprofit Kft.)
  • Essősy Zsombor (Magyar Közgazdasági Társaság)
  • Dr. Fázsi László
  • Dr. Fonyódi Krisztián
  • Dr. Gyulai-Schmidt Andrea (Közbeszerzési Tanácsadók Országos Szövetsége) Dr.
  • Ligeti Miklós Zoltán (Transparency International Magyarország)
  • Reszkető Petra (Budapest Szakpolitikai Elemző Intézet)
  • Sándor Tamás
  • Dr. Várady Szilvia
  • Dr. Vincze Orsolya Júlia (K-Monitor Közhasznú Egyesület).

Ahogy arról korábban írtunk, legelőször júliusban kezdeményezték a Korrupcióellenes Munkacsoport felállítását. Az erről szóló kormányhatározat indoklása szerint a kormány a 2511 milliárd forintos Helyreállítási és Ellenállóképességi Tervének végrehajtása miatt akarta újraéleszteni a testületet, mert amíg az Európai Bizottság ezt a dokumentumot nem hagyta jóvá, addig nem férhetnek hozzá a Helyreállítási és Ellenállóképességi Eszköz (RRF) pénzeihez.

A Korrupciókutató Központ Budapest (CRCB) vezetőjével készült interjúnkban Tóth István János korábban azt mondta, „ez egy kleptokrata rendszer, amin egy új hatóság létrehozása semmit nem változtat”.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.