A kormány korrupcióellenes munkacsoportja a természeténél fogva alkalmatlan a korrupció üldözésére

POLITIKA
2022 szeptember 09., 14:50
comments 5

Egyelőre leginkább az Európai Bizottságnak bedobott blöffnek tűnik, hogy a kormány majdnem 10 évnyi kihagyás után idén decemberben feltámasztaná a Korrupcióellenes Munkacsoportot. Az erről kiadott kormányhatározat szerint a testületben „a kormányzati és nem kormányzati szereplők létszám és szavazati jog tekintetében paritásos alapon vesznek részt”, vagyis elvileg egyenlő lenne az arányuk, de már a NER korai éveiben is ott voltak a Fidesz-közeli szervezetek. 2014 előtt a K-Monitor, a TASZ és a Transparency International képviselői mellett már feltűnt a Békemenetet szervező CÖF vagy a nyíltan putyinista Honfoglalás 2000 Egyesület. Azóta a kormány álláspontját harsogó szervezetek száma csak nőtt.

A Honfoglalás 2000 egyesület Paks 2-párti tüntetése
photo_camera A Honfoglalás 2000 egyesület Paks 2-párti tüntetése Illusztráció: Botos Tamás/444

Ez idén már a kormány második próbálkozása, hogy valamiféle korrupcióellenes intézkedést prezentáljon a forrásokat visszatartó EU felé.

Csatlakozz a Körhöz, és olvass tovább!

Légy része a közösségünknek, segítsd az újság működését!

Már tagja vagy a Körnek? Itt tudsz belépni.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.