Óriási ötlet, hogy olyan miniszterek állítják fel a korrupcióellenes hatóságot, akik testközelből ismerik a korrupciót

POLITIKA
2022 szeptember 06., 14:12

A hétfő esti Magyar Közlönyből derült ki, hogy a kormány létrehozna egy független hatóságot, ami az európai uniós források felhasználását érintő jogellenességek és szabálytalanságok megelőzése, felderítése és kijavítása érdekében működne.

Navracsics Tibor korábban jelezte, a rendelettel a kormány kötelezettséget vállalt egy új Korrupcióellenes Munkacsoport létrehozására decemberig úgy, hogy abban kormányzati és nem kormányzati szereplők létszám és szavazati jog tekintetében paritásos alapon vesznek részt, és annak működéséhez a most létrehozandó korrupcióellenes hatóság nyújt adminisztratív támogatást.

Hatalmas szerencse, hogy az új korrupcióellenes hatóság létrehozásáról szóló tervezetet Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter, Varga Mihály pénzügyminiszter és Navracsics, a területfejlesztésért és az EU-s források felhasználásáért felelős tárca nélküli miniszter mellett olyan szaktekintélyeknek kell előkészíteniük az OECD „és más hazai és nemzetközi szervezetekkel konzultálva, a nemzetközi standardoknak megfelelően és a jó gyakorlatokat felhasználva”, mint Varga Judit, Pintér Sándor és Rogán Antal. (Utóbbi kettő eddig is felelt a korrupcióüldözésért.)

Az ő nevük garancia arra, hogy a korrupcióellenes harc a korrupciót testközelből ismerő miniszterek értő kezébe kerül.

Pintér Sándor