1,3 milliárdból újíthatják fel Pintér Sándor egykori cégének szállodáját

turizmus
2021 január 26., 05:02

Közel 1,3 milliárd forintos támogatást ítélt meg a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) az egykori kormányüdülő, a Hotel Lovasberény felújítására a Kisfaludy turisztikai program keretében, írja a 24.hu.

Pintér Sándor belügyminiszter egykori cége, a Civil Biztonsági Szolgálat 2018-ban jutott hozzá az épülethez egy másik társaság megszerzésével, bruttó 223 millió forintért. A céget ma Pintér korábbi beosztottja, Tasnádi László egykori belügyi államtitkár vezeti, aki 2016-ban, nem sokkal azután mondott le, hogy ügynökmúltja ellenére előléptették.

photo_camera Pintér Sándor belügyminiszter Fotó: Szigetváry Zsolt/MTI/MTVA

A 24.hu azt írja, a turisztikai támogatást nem a Civil Biztonsági Szolgálat, hanem egy nemrég alapított vállalkozás, az Ingatlan Gyám 2019 Zrt. kapta. Ennek vezetője, Lajtár József István a 90-es években, az első Orbán-kormány alatt szintén helyettes államtitkár volt a Pintér-féle Belügyminisztériumban. 2019-ben a büntetésvégrehajtás második embereként ment nyugdíjba, és több évtizedes pályafutása összegzéseként azt mondta: a határzár kialakítása volt élete egyik legnagyobb élménye.

Az érintettek közül csak az MTÜ reagált. Ez alapján a Tasnádi-féle cég előzetes hozzájárulását adta, hogy a másik társaság pályázzon a pénzre. Az 1,3 milliárd forintot egyelőre nem utalták át, mert hiányzik a szükséges ingatlanfedezet.