Rogán Barbara családja már fel se veszi a telefont azoknak, akik majdnem eladták nekik a birtokaikat 1,6 milliárdért

család
2021 március 17., 20:50

„Ezt így hozta a sors, és mi elfogadjuk. Nem próbálkozunk többet: megtartjuk a földeket, és az örökösök majd azt csinálnak vele, amit akarnak”

– mondta a hvg.hu-nak annak a Borsod megyei földbirtoknak az egyik Amerikában élő idős tulajdonosa, amit Rogán Antal új feleségének családja és két üzlettársa készült megvásárolni, mielőtt a megyei kormányhivatal a célegyenesben megakadályozta a földvásárlást.

A lap szerint az Ohióban élő Barna Izabella azt mondta, ha akarnának, sem tudnának új szerződést kötni Rogán Antal új feleségének családjával és két vevőtársukkal, mert Obrusánszkiék egy hónapja fel sem veszik nekik a telefont, sőt, állítása szerint a 23 oldalas adásvételi szerződést összeállító ózdi ügyvédet sem fizették ki. Barna hozzátette, hogy Rogán Antal feleségének családja akkor sem kereste őket, amikor a kormányhivatal egy hónapja megtagadta a szerződés jóváhagyását. (A kormányhivatal néhány, helyrajzi számot és tulajdoni arányokat érintő pontatlanság mellett azért dobta vissza az ügyletet, mert Obrusánszki Barbara anyjának egy korábbi, már nem érvényes igazolványszáma szerepelt a dokumentumon.)

Barna Izabella a hvg.hu-nak azt mondta, a kérdésre, hogy honnan van pénze, Rogán Antal apósa nem kezdett magyarázkodásba, csak közölte, hogy „valamennyi van”, a többire pedig, azt mondta, a Budapest Bank ad majd neki hitelt. Az 1,6 milliárd forintos vételárból a szerződés szerint 83,2 millió forintot fizettek volna készpénzben, a fennmaradó 1,58 milliárd forintot pedig az állami tulajdonú Budapest Banktól felvett termőföldvásárlási kölcsönből terveziték kifizetni. Barna ezzel kapcsolatban azt mondta: „Nekünk ennyi elég volt, nem firtattuk a részleteket. Ha a vevő azt mondja, hogy van pénze, akkor jó, megírtuk a papírt, és vártuk, hogy fizessen.”

Azt is elmondta, hogy a „médiafelhajtásig” nem is tudtak arról, hogy Obrusánszki lánya Rogán Antal felesége lett.