A kormányhivatal a célegyenesben akadályozhatta meg Rogán Barbaráék földvásárlását

mezőgazdaság
2021 február 13., 16:30

Sajátos módon a kormánypárti Magyar Nemzet szállította a legújabb bizonyítékot arra, hogy Rogán Antal új felesége és annak családi köre tavaly novemberben, néhány héttel az esküvő előtt több mint 1022 hektár földet akart megvenni Borsodban négy amerikai-magyar állampolgártól 1,6 milliárd forintért. A kormánylap szombaton bemutatott egy dokumentumot, amely szerint a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kormányhivatal megtagadta az adásvételi szerződés hatósági jóváhagyását.

photo_camera ⛔ Rogán Antal Fotó: Kovács Tamás/MTI/MTVA

A november 20-án aláírt adásvételi szerződés szerint a vevőknek az 1,6 milliárdos vételárat csak a „mezőgazdasági igazgatási szerv”, vagyis a kormányhivatal jóváhagyó határozatának átvételétől számított 90 napon belül kellett volna megfizetniük. Ebből a dokumentumok szerint mindössze 83,2 millió forintot álltak volna önerőből, a maradék 1,5 milliárd forintot pedig az állami tulajdonú Budapest Banktól igényelt termőföld vásárlási kölcsönből tervezték kifizetni.

De mivel a kormányhivatal visszadobta a szerződést, így Rogán Barbaráéknak sem kell igényelniük a hitelt. Ezért állhatott elő pénteken azzal a Budapest Bank, hogy „nem kötött földvásárlási célú hitelszerződést Obrusánszki Barbarával és szüleivel, ennek megfelelően nem folyósított hitelt erre a célra”. Rogán Antal pedig ezért kürtölhette tele a Magyar Nemzettől egészen a Köpönyeg.hu-ig a kormánysajtót azzal, hogy „az egész földvásárlási ügyet hazugságokon alapuló gyűlöletkampányra használta fel a baloldali sajtó” és „feleségem állami banktól hitelt nem kapott és semmilyen föld nem került a tulajdonába. Ráadásul a jövőben sem szeretne földtulajdonos lenni”.

A Magyar Nemzet által bemutatott dokumentumból nem derül ki, hogy a kormányhivatal mikor tagadta meg szerződés jóváhagyását, de nem lehetett olyan régen, mivel a dokumentum december 3-a és február 2-a között még ki volt függesztve, hogy aki jogosult, 60 napon belül élhessen az elővásárlási jogával. Azután továbbíthatják a kormányhivatalnak. A sajtóhoz is a kifüggesztésnek köszönhetően jutott el a szerződés, mi is február 2-án írtunk először Rogán Barbaráék földszerzési terveiről.