A Kúrián is vesztett az V. kerület, ki kell adni a lakásgazdálkodási adataikat

bűnügy
2017 február 15., 08:44
comments 115

2015-ben a Város Mindenkié csoport nevében Udvarhelyi Tessza aktivista tett fel kérdéseket minden budapesti önkormányzatnak az önkormányzati lakásgazdálkodási adataikról, ezekre az V. és a IV. kivételével mindegyik kerület válaszolt. A Belváros és Újpest önkormányzata ellen ezért pert indítottak, és a bíróság első- és másodfokon is elrendelte az adatok kiadását.

Ennek azóta Újpest eleget is tett, az V. kerület azonban tovább sunyiskodik: a jogerős ítélet ellenére sem hajlandó kiadni az önkormányzat a lakásgazdálkodási adatait. Azt mondták, azért nem adják ki az adatokat, mert fellebbezéssel élnek az ítélettel szemben.

Így jutott el az ügy a Kúriáig, ahol kedden szintén a Város Mindenkié aktivistájának adtak igazat, és elrendelték, hogy a belvárosi önkormányzat adja ki az adatokat.

A Kúria az ítélet indoklásában kifejtette, hülyeség az V. kerületi önkormányzat érve, mi szerint a kért új adatok létrehozása túl nagy munka lett volna az önkormányzatnak, hiszen az aktivisták adatigénylését a Belváros-Lipótvároson kívül minden önkormányzat nagyobb bökkenők nélkül teljesíteni tudta.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.