Pert vesztett az V. kerületi önkormányzat, mégsem hajlandó kiadni a közérdekű adatait

bűnügy
2016 szeptember 09., 09:14

2015-ben a Város Mindenkié csoport nevében Udvarhelyi Tessza aktivista tett fel kérdéseket minden budapesti önkormányzatnak az önkormányzati lakásgazdálkodási adataikról, ezekre az V. és a IV. kivételével mindegyik kerület válaszolt. A Belváros és Újpest önkormányzata ellen ezért pert indítottak, és a bíróság első- és másodfokon is elrendelte az adatok kiadását.

Ennek azóta Újpest eleget is tett, az V. kerület azonban tovább sunyiskodik: a jogerős ítélet ellenére sem hajlandó kiadni az önkormányzat a lakásgazdálkodási adatait.

Sőt, a Belváros még olyan adatokat sem adott ki, amiknek a közadat-jellegét ők maguk sem vitatták a per során. Helyette viszont fellebbezést nyújtottak be a Kúriához, mert az önkormányzat szerint az ellenük hozott ítéletek jogsértőek voltak.

Az aktivisták szerint azonban az V. kerületnek a fellebbezés ellenére is ki kellene adnia az adatokat már most, hiszen az erről szóló másodfokú ítélet már jogerős, így a végrehajtással nem kell megvárni a Kúria döntését. Legalább azokat az adatokat kiadhatná a kerület, amik közérdekőségét nem is vitatták.

Az aktivisták ezért feljelentést tettek az V. kerületi önkormányzat ellen, amiért nem hajlandó végrehajtani egy jogerős ítéletet. A kerületi rendőrkapitánynak most 3 napja van eldönteni, indít-e nyomozást az ügyben. (Utcajogász.blog)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.