A harmadik kerület közel összes orvosa jelezte, nem tudják fizetni a rezsiköltségeket

Egészségügy
2022 december 02., 15:48
comments 9

A harmadik kerület 98 alapellátó orvosa nyilatkozatban fordult az önkormányzathoz, hogy segítse ki őket a megemelkedett rezsiköltségek kifizetésében, írta meg a 24.hu. A kérelem alapja, hogy az országban több háziorvos csak tízezer forintos havi fix összeget fizet, mivel az önkormányzat átvállalja a rezsijük maradék részét.

Nyilatkozatukban azt írják, a távhő ára tizenhatszorosára, a villanyé nyolcszorosára emelkedett. „Az alapellátásban dolgozó orvosok a legalább 10 éve változatlan, működésre fordítható finanszírozási összegből a megnövekedett egyéb költségek (pl. takarítás, könyvelői díj, informatikai rendszerek díja, gyógyszerek költsége, biztosítások díja stb.) miatt, a sokszorosára növekedett rezsiköltségeket kigazdálkodni nem tudják, illetőleg saját bérük terhére ennek kifizetését nem vállalják (hiszen ez egyetlen egy munkavállalói csoporttól sem elvárható)” - írják a nyilatkozatban, hozzátéve, hogy a kerület lakosaira nem tudnak és nem is akarnak több terhet áthárítani.

Az aláírók azt remélik, hogy az ország több önkormányzatához hasonlóan az óbudai önkormányzat sem hárítja át az alapellátásban dolgozó orvosokra a megemelkedett rezsidíjakat, különben az alapellátásban dolgozó orvosok tömeges felmondására lehet számítani.

Az egészségügyi alapellátás biztosítása önkormányzati feladat, azonban több helyhatóság magukra hagyta a háziorvosokat, akiknek így maguknak kell kigazdálkodniuk praxisaik rezsijét az évek óta változatlan támogatásból.

A november 18-ai keltezésű nyilatkozatot a III. kerület 56 felnőtt háziorvosa (az összes háziorvos 95 százaléka), 24 gyermek háziorvosa (92 százalék), 16 felnőtt fogorvos (a felnőtt fogorvosok 64 százaléka) és 3 gyermek fogorvos (43 százalék) szignózta. Ez 98 orvos, a kerület orvosi létszámának 84 százaléka.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt