Meghalt a japán kannibál, aki Párizsban megölt, megerőszakolt és megevett egy holland diáklányt, de megúszta a börtönt

bűnügy
2022 december 02., 10:41
comments 28

73 éves korában tüdőgyulladásban meghalt Szagava Isszei japán kannibál, aki meggyilkolt és megevett egy holland diáklányt, de megúszta a börtönt. Szagava november 24-én halt meg, a temetése szűk családi körben zajlott – írta meg közleményben a fivére és egy barát.

Szagava 1981-ben a párizsi Sorbonne Egyetemen tanult, amikor áthívott magához vacsorára egy holland diáklányt, Renée Harteveltet. A lányt nyakon lőtte, megerőszakolta, majd három napig evett belőle. Erről fényképeket is készített. Hartevelt maradványait két bőröndbe rakta, amiket a Bois de Boulogne parkban hagyott. A rendőrség egy szemtanú beszámolója után talált rá és vette őrizetbe.

Civilruhás francia rendőrök kísérik Szagava Isszeit a párizsi rendőrségen 1981. június 17-én.
photo_camera Civilruhás francia rendőrök kísérik Szagava Isszeit a párizsi rendőrségen 1981. június 17-én. Fotó: DOMINIQUE FAGET/AFP

Pszichiátriai szakértők szerint Szagava nem volt alkalmas arra, hogy bíróság előtt feleljen a tettéért. Eleinte egy francia elmegyógyintézetben tartották fogva, majd átszállították Japánba. A japán hatóságok beszámíthatónak nyilvánították, de miután Franciaországban ejtették a vádakat vele szemben, megúszta a börtönt. A történtek felzaklatták az áldozat családját, ami szerette volna elérni, hogy a férfi élete végéig rács mögött maradjon.

Szagava nem titkolta a borzalmas bűncselekményt, és tőkét kovácsolt a rossz híréből. A ködben című önéletrajzi regényében aprólékos részletességgel ecsetelte a gyilkosságot.

Szagava Isszei 42 évesen a jokohamai otthonában 1992. február 5-én.
photo_camera Szagava Isszei 42 évesen a jokohamai otthonában 1992. február 5-én. Fotó: JUNJI KUROKAWA/AFP

A kannibalizmus iránti megszállottságát később egy mangában, további könyvekben, interjúkban és egy 2017-es dokumentumfilmben is megosztotta a nyilvánossággal.

Szagava kannibalizmusa szexuális ébredésével egy időben támadt fel, a kamaszkora elején. Megszállottsága a szőke nyugati filmcsillagokra irányult. Grace Kelly amerikai színésznő volt az első, aki iránt efféle vonzalmat érzett. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.