Női rendező filmjét választották minden idők legjobbjának

FILM
2022 december 02., 14:53
comments 11

Chantal Akerman 1975-ös alkotását, a Jeanne Dielmant választották minden idők legjobb filmjének a Brit Filmintézet szavazásán. Ez az első alkalom, hogy nő által rendezett film kerül a legjobb tíz közé, az évtizedenként megjelenő listát korábban bírálták is a sokszínűség hiánya miatt.

photo_camera Részlet a Jeanne Dielmanból

A Jeanne Dielmant nem csak azért tartják a feminista alapműnek, mert a rendezője nő, hanem a téma miatt is:

egy belga özvegyről szól, aki prostituáltként kezd dolgozni, hogy el tudja tartani magát, de megöli egyik ügyfelét. Az első helyen 40 évig Orson Welles Citizen Kane-je állt a Brit Filmintézet listáján, 2012-ben csak Alfred Hitchcock Vertigoja előzte meg. A szavazást a Brit Filmintézet Sight and Sound magazinja teszi közzé 1952 óta tízévente, az általuk megfuttatott filmek sokszínűsége - vagyis annak hiánya - miatt viszont rendszeresen kritika éri őket.

Idén több mint 1600 kritikust, kurátort és akadémikust kértek fel, hogy válasszák ki a legjobb tíz filmet. Akerman erről a győzelemről már nem értesülhet, mert 2015-ben elhunyt. (Via BBC)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.