Új törvény teszi lehetővé, hogy havonta kétszer ingyen lehessen pénzt felvenni a boltok kasszáiból

gazdaság
2022 december 02., 12:37
comments 30

Magyarországon is el akarják terjeszteni az úgynevezett “debit card cashback” sok nyugati országban bevett intézményét, ezért olyan törvénymódosító javaslatot nyújtott be a kormány, ami lehetővé teszi, hogy a szolgáltatást bevállaló boltokban havi két alkalomal plusz költség nélkül lehessen készpénzt felvenni a kasszából kártyáról, összesen havi legfeljebb 40 ezer forintos határig.

A debit card casback lényege, hogy az ilyen szolgáltatást kínáló üzlet pénztárgépét lényegében ingyenes ATM-ként használhatjuk, vagyis készpénzt vehetünk fel belőle kezelési költség nélkül.

A dolog a gyakorlatban így szokott kinézni:

A bankkártyával fizető vevő mondjuk 15 ezer forint értékben vásárol a szupermarketben. Szól a pénztárosnak, hogy felvenne még 5 ezer forint készpénzt. Ekkor a pénztáros a 15 ezer forintos leolvasott érték mellé beüti a plusz ötezret, a vevő 20 ezret fizet a kártyáról, és kap a kezébe egy papír ötezrest.

A gyakorlati tapasztalatok szerint a kereskedőknek ez azért lehet kedvező, mert a közönség kevesebbet fizet kápéban, a vevőknek meg azért, mert többször tudnak kápéhoz jutni tranzakciós díjak nélkül.

A fent vázolt példa a tipikus cashback-szituáció, de a Portfolio cikke szerint az még nem világos, hogy a magyar szabályozás azt is lehetővé teszi-e majd esetleg, hogy az ügyfelek kártyás vásárlás nélkül, csak a pénzfelvétel miatt beállhassnak a kassza előtti sorba.

Nem kizárt, hogy a bevált nyugati gyakorlat átvétele mellett a kormányt az is motiválja, hogy a postahivatalok hálózatának felszámolása idején ezzel a módszerrel a posta és ATM nélküli kistelepüléseken is lehetőség nyílhat pénzfelvételre, ráadásul ingyenesre.

A javaslatról jövő szerdán szavaz a parlament.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.