Musk nyilvánosságra hozatja a Twitter belső levelezést Hunter Biden ellopott fájlairól

külföld
2022 december 03., 06:57
comments 17

Újabb fronton kezdhet botrányt a Twittert felvásárló Elon Musk, miután bejelentette, hogy nyilvánosságra fogja hozni a Twitter belső megbeszéléseinek dokumentumait Hunter Bidennel kapcsolatban. A jelenlegi amerikai elnök számítógépéről 2020 őszén kerültek ki fájlok az internetre.

Mint a Politico írja, Musk ezzel vélhetően újabb lépést tesz a konzervatív tábor kegyei felé. Ami persze nem a semmiből jött, hiszen a félidei választások előtt már arra biztatta követőit, hogy szavazzanak republikánus jelöltekre.

Hunter Biden fájlairól a 2020-as elnökválasztási kampány utolsó időszakában írt a New York Post, és a hirtelen felbukkanó dokumentumok komoly vitát gerjesztettek a Musk előtti Twitterben. A belső levelezés eredetileg a mainstream sajtóval régóta kritikus Matt Taibbi birtokába kerültek, aki részleteket is közölt már belőlük oldalán.

De Musk szemmel láthatólag előre tudott arról, hogy Taibbi oldalára mi fog kikerülni, ugyanis már órákkal korábban posztolt arról, hogy nagyszerű dolgok fognak történni, és utalt arra is, hogy személyesen is köze van az előkészületekhez.

Musk már a múlt héten utalt arra, hogy információkat fog kitenni azzal kapcsolatban, hogy a Twitter milyen szerepet játszott a New York Post cikkeinek elrejtésében, mert szerinte ez elengedhetetlen a közbizalom visszanyeréséért.

Mint a Politico írja, mind Hunter Biden számítógépes dokumentumai, melyekből kiderült kaotikus magánéletének és tengerentúli üzleti kapcsolatainak számos részlete, mind pedig az, ahogy a Twitter kezelte ezt a szivárgást, évek óta heves viták tárgya.

A Twitter ugyanis első körben blokkolni kezdte a cikkek megoszthatóságát, sőt, még azt is megakadályozták, hogy a felhasználók személyes üzenetekben továbbítsák azt, arra hivatkozva, hogy szabályzatuk tiltja a lopott és hackelt dokumentumok terjesztését, de napokkal később visszatáncoltak ebből.

Mivel a Post nem volt hajlandó törölni a kapcsolódó posztját, a Twitter több mint két hétre felfüggesztette az újság fiókját is. Utólag a Twitter akkori vezérigazgatója, Jack Dorsey azt mondta, hogy megbánta a platform döntését, hogy cenzúrázták a történetet.

A Biden fiának dokumentumaiból a Twitter szerepén túlmenően is jelentős politikai vita kerekedett, Joe Biden elnökjelölt orosz akciónak nevezte a történteket, míg Trump akkori hírszerzési vezetője, John Ratcliffe arról beszélt, hogy nem látni nyomát annak, hogy a történtek egy orosz dezinformációs támadás részei lettek volna.

A fájlok kiszivárgása óta eltelt két évben újságírók és elemzők számos fájl valódiságát tudták igazolni, de ettől még nem lehet továbbra sem kizárni, hogy keveredhettek közéjük szándékosan félrevezető, kreált dokumentumok is, teszi hozzá a lap.

Hunter Biden ellen jelenleg is nyomoz a főügyészség az adóügyei miatt, és a republikánusok, akik a jövő hónapban veszik át a többséget a képviselőházban, terveznek is vizsgálatot indítani az ügyben.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.