Nincs több papagájfélreértés, elkészült az összes faj magyar nevének hivatalos jegyzéke

ÁLLAT
2022 december 3., 9:00
comments 5

Idén tavasszal közöltünk interjút Oláh György papagájkutatóval, aki akkor épp az illegális globális papagájkereskedelmet kutatta, mellette pedig a madarakról szóló dokumentumfilmek készítésében vett részt.

A BBC természettudományi részlegének dolgozó Oláh azóta egy magyar publikáció megszületésében is részt vett: a Magyar Biológiai Társaság oldalán elérhető Bankovics Attilával közösen írt cikkük, melyben arra vállalkoztak, hogy az összes ismert papagájfaj magyar nevét rögzítik benne. Mint Oláh elmondta, gyakori, hogy az interneten, és ennek köszönhetően a sajtóban is hibás nevek tűnnek fel, sokszor tükörfordított vagy nem hivatalos verziókkal, ez pedig egyszerre nehezíti a fajok után érdeklődő mezei olvasók dolgát, de problémát okozhat akkor is, ha valaki tenyésztőtől vásárolna otthonra papagájt.

Cikkükkel így a nem titkolt céljuk éppen az, hogy a hivatalos névjegyzék létezése jobban beépüljön a köztudatba, és mostantól a szakfordítók, szerkesztők és tenyésztők is ehhez nyúljanak, ha papagájokról írnak. A névjegyzék digitálisan itt érhető el.

És ha már papagájok, épp a napokban vált elérhetővé az Indonéz Papagájvédelmi Projektről szóló félórás dokumentumfilmjük magyar szinkronos változata, úgyhogy ezt is megosztjuk:

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt