Tel-Aviv polgármestere szerint Izrael a fasiszta teokráciává válás felé tart

külföld
2022 december 03., 09:18
comments 43

Ron Huldani, Tel-Aviv polgármestere arra figyelmeztetett, hogy Izrael fasiszta teokráciává válás felé tart, mivel a formálódó új kormány szélsőségeseket akar a kulcsfontosságú oktatási programok élére állítani és a Legfelsőbb Bíróságot is megpróbálhatják félreállítani, írja a Times of Israel nyomán a Szombat.

“Izrael demokráciából teokráciává alakul át” – mondta Huldai a 12-es csatorna híradójának, és hangsúlyozta, hogy a többség nem teheti meg, hogy ráerőltesse nézeteit a kisebbségre. Hozzátette azt is, hogy az összes fasiszta államban a nép választotta a vezetőket.

photo_camera Ron Huldani Fotó: JACK GUEZ/AFP

Izraelben több polgármester is megfogadta, hogy ellen fognak állni az új kormány törekvéseinek: a hatalomba visszatérő Benjamin Netanjahu ugyanis szélsőjobboldali politikusokkal köt koalíciós megállapodásokat, és az ismerten homofób és nőgyűlölő Avi Maoz felelhet majd az izraeli iskolák egy részének működéséért.

Mint a lap felidézi, a Naom nevű szélsőséges párt képviselőjeként Maoz miniszterhelyettes lehet majd az új kormányban, és jelentős költségvetést is kap a nemzeti zsidó identitás megerősítésére létrehozott új kormányhivatalához. Emellett az iskolán kívüli tanításért felelős oktatási minisztériumi egységet Maoz irányítása alá helyezik, és Maoz ezzel hatáskört kap az iskolákban tanítás vagy előadás tartására felkérhető nem hivatalos szervezetek felett.

A kinevezés heves kritikákat váltott ki országszerte, Jair Lapid leköszönő miniszterelnök felszólította a helyi hatóságokat, hogy lépjenek fel a Maoz által terjesztett szélsőséges nézetek ellen. A helyi tanácsok vezetőihez csütörtökön intézett levelében Lapid azt írta, hogy “az Izraelben megalakuló új kormány lemondott gyermekeink oktatásáról, és átadta azt az izraeli társadalom legszélsőségesebb és legelmaradottabb alakjainak”.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.