Borzalom: civileket akaszthattak fel az oroszok Luhanszkban közterületen, a fejükre húzott zsákkal, a nyakukban gyalázkodó feliratokkal

külföld
2022 december 04., 14:11
comments 18

Szerhij Szternenko civil aktivista vasárnap Telegramra posztolt fotók kíséretében számolt be arról, hogy az orosz megszállók a lakosság elrettentésére állítólag civileket akasztottak fel kelet-ukrajnai Luhanszk megye területén. (A fotók rettenetesek, csak az kattintson, aki bírja az ilyesmit!)

A több forrás által megosztott, de e pillanatban még nem igazolt hitelességű fotókon az látható, hogy a meggyilkoltak nyakába gyalázkodó-figyelmeztető feliratokat akasztottak. Olyan szövegekkel, hogy “Segítettem az ellenségnek” vagy “a luhaszki nép ellensége”. Az egyik ilyen táblán feltűnik a SZMERS mozaikszó is. Ez a sztálini Vörös Hadsereg rettegett belső kémelhárításának a neve volt. A háború alatt személyesen a szovjet diktátor irányítása alatt álló szervezetet hivatalosan a Vörös Hadseregbe beszivárgó német kémek leleplezésére hozták létre - a Sztálin által kitalált név a “halál a kémekre!” jelentésű orosz mondat szavainak kezdőbetűiből áll össze. De valójában a legkülönbözőbb tisztogatásokhoz és politikai gyilkosságokhoz használt szervezetről volt szó, amely ukrán területen is aktív volt.

Az áldozatok fejére zsákot húztak a kivégzőik. A fotókon öt halott látható, valószínűleg férfiak, egyiküket a vérnyomokból ítélve felakasztása előtt megkínozhatták vagy súlyosabb megsebeszhették.

A képeket háborúpárti orosz oldalak is megosztották, lelkes kommentárok kíséretében, de a hitelességük még nem igazolt.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.