Iránban felszámolták az erkölcsrendészetet

külföld
2022 december 04., 12:53
comments 9

Vasárnap reggel még azt írtuk, pedzegetik, hogy változtatnak a kötelező kendőviselés szabályain az iszlamista országban, délutánra azonban az ország főügyésze, Mohammad Dzsafar Montazeri beszédének több részlete is napvilágot látott, amelyből kiderül,

már fel is számolták az erkölcsrendészet nevű képződményt.A Middle East Eye azt írja, minderről a vallásos Qom városában beszélt Montazeri. Az MTI emlékeztet, hogy az erkölcsrendészetet a korábbi, ultrakonzervatívnak tartott Mahmúd Ahmadinezsád elnök idején hozták létre, hogy "terjesszék az illem és a hidzsáb kultúráját". Tagjai közül a férfiak zöld egyenruhát viseltek, míg a nők fejet és a felsőtestet takaró fekete csadort is. Az egység 2006-ban kezdte meg járőrözését.

photo_camera Fotó: STR/AFP

Mindezt Mahsa Amini, egy huszonkét éves, kurd származású fiatal nő esete indította el. Amini szeptember 13-án utazott Teheránba, hogy meglátogassa családját. A fővárosban egy ellenőrzés során az iszlamista erkölcsrendészet kifogásolta a nő viseletét, ezután szemtanúk és a család beszámolói szerint berángatták egy furgonba, majd brutálisan megverték. Három napig volt kómában, de szeptember 16-án meghalt. Az iráni rendőrség „szerencsétlen balesetnek" titulálta az esetet. Ez a középkori kegyetlenség óriási ellenállást váltott ki Irán szerte. Amini temetésére több ezren mentek el (pontos számokat képtelenség megállapítani), Európa több városában – köztük Budapesten is – is az utcára vonultak irániak, mindez pedig az Iszlám Köztársaság egyik legkomolyabb kihívásává vált az az 1979-es forradalom óta.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.