2500 veszélyeztetett kaszpi fóka tetemét sodorta partra a víz Dagesztán partjainál

ÁLLAT
2022 december 05., 05:47

Több ezer kaszpi fóka tetemét sodorta partra a víz a Kaszpi-tenger oroszországi szakaszán - közölték az orosz hatóságok vasárnap. A Dagesztáni Köztársaság Természeti Erőforrások Minisztériuma azt írta Telegramon, hogy a környezetvédelmi szakemberek a teljes partvonalon számolják a tetemeket, és eddig már legalább 2500 elpusztult fókát találtak. A legtöbb tetemet a Juzbas csatornában, illetve a Szulak és Surinka folyók torkolatánál. A tömeges pusztulás okát boncolás után állapítják meg.

A fókák már hetekkel ezelőtt elpusztulhattak, mondta Zaur Gapizov, a Kaszpi-tengeri Környezetvédelmi Központ vezetője az AP-nek, és egyelőre nincs bizonyíték arra, hogy halászháló csapdájába estek volna az állatok.

A kaszpi fóka az egyetlen tengeri emlős a Kaszpi-tengerben, a Természetvédelmi Világszövetség a veszélyeztetett fajok közé sorolta. A fajt fenyegetik a halászhálók, amelyek a fulladásukat okozhatják, a vadászat és az élőhelyük elvesztése. 2022 elején kb. 70 ezer példánya volt. Az elmúlt évtizedekben többször is volt példa a tömeges pusztulásukra, de nem ilyen mértékben. Legutóbb májusban mosott víz a partra mintegy 700 fókát Dagesztán partjainál. (Insider)

Címlapfotó: AFP

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.