Újabb plusztámogatásokat kapnak az egyházi intézmények

oktatás
2022 december 05., 16:15
comments 10

Miután egy november végi kormánydöntéssel az egyházi és nemzetiségi iskolák hit- és erkölcstantanárai is kaptak béremelést (2023-ra fejenként havi 61 ezer forint kiegészítő támogatást a „bérfejlesztés ellentételezéséhez”), most megint megsegítik az egyházi köznevelési és egészségügyi-szociális intézményeknek – írja a HVG.

A kormány honlapjára társadalmi egyeztetés céljából töltötték fel a kormányrendelet-tervezetet, ami szerint egyszeri kiegészítő támogatást kapnak „a bevett egyházak” által fenntartott köznevelési és szakképző intézmények (óvodák, iskolák, gimnáziumok, szakiskolák).

A pluszpénzt az intézmények egyházi fenntartói kapják „az elszabaduló energiaárakra tekintettel, a közszolgáltatások zavartalan biztosításának szükségességét szem előtt tartva”, és az „egyszeri többlettámogatást“ még idén kell biztosítani. Az egyházi fenntartóknak a köznevelési és szakképzési ágazat esetén 19 626 forint/fő támogatást kell adni.

Közösségi tér a nagybányai Don Bosco szórványkollégium épületében az ünnepélyes átadás napján, 2022. február 24-én. A katolikus egyház a magyar állam 290 millió forintos támogatásával egy olyan félkész épületet vásárolt meg, amelyet a korábbi kommunista adminisztráció az egyháztól elvett telekre épített. Az épület földszintjén magyar kulturális feladatokat is ellátó vendéglőt, kávézót, az emeleten pedig kollégiumot rendeztek be.
photo_camera Közösségi tér a nagybányai Don Bosco szórványkollégium épületében az ünnepélyes átadás napján, 2022. február 24-én. A katolikus egyház a magyar állam 290 millió forintos támogatásával egy olyan félkész épületet vásárolt meg, amelyet a korábbi kommunista adminisztráció az egyháztól elvett telekre épített. Az épület földszintjén magyar kulturális feladatokat is ellátó vendéglőt, kávézót, az emeleten pedig kollégiumot rendeztek be. Fotó: Kiss Gábor/MTI/MTVA

Egy másik rendelet-tervezet az egészségügyi és szociális fókuszú egyházi intézmények „rezsikompenzációjáról” intézkedne. A szociális és egészségügyi ágazatot érintő „rezsikompenzációt” a 2022-es központi költségvetéséről szóló törvény egyes mellékletei alapján számolják, több, szolgáltatás-típushoz kötött kategória van, eltérő összegekkel. (HVG)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.