A tálibok a hatalomátvétel óta először tartottak nyilvános kivégzést Afganisztánban

külföld
2022 december 07., 13:50
comments 3

A tálibok először végeztek ki nyilvánosan egy elítéltet azóta, hogy tavaly augusztusban átvették a hatalmat Afganisztánban – közölte a kabuli kormány szóvivője.

A kivégzést a nyugati Faráh tartományban hajtották végre több száz ember, köztük számos magas rangú tálib tisztségviselő előtt, egy zsúfolt stadionban – mondta el Zabihulláh Mudzsáhid.

Az ítéletet az ország három legmagasabb szintű bírósága és Hibatullah Ahundzada, a tálibok legfelsőbb vezetője is jóváhagyta.

A kivégzett férfi Herát tartományban élt. Azért ítélték el, mert 5 éve megölt egy másik férfit, és ellopta a motorját meg a mobiltelefonját.

Tálib biztonsági őrök Kabulban december 4-én.
photo_camera Tálib biztonsági őrök Kabulban december 4-én. Illusztráció: WAKIL KOHSAR/AFP

A tálibok 1990-es évekbeli uralma idején rendszeresek voltak a nyilvános kivégzések, korbácsolások és megkövezések. A 2021-es hatalomátvételükkor azt ígérték, hogy mérsékeltebb irányvonalat fognak követni, és biztosítják a nők meg a kisebbségek jogait. Ehelyett korlátozták a szabadságjogokat és a nők oktatását, valamint több alkalommal nyilvános korbácsolással büntették a lopást és a házasságtörést. (BBC, MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.