A tálibok a hatalomátvétel óta először tartottak nyilvános kivégzést Afganisztánban

külföld
2022 december 7., 13:50
comments 3

A tálibok először végeztek ki nyilvánosan egy elítéltet azóta, hogy tavaly augusztusban átvették a hatalmat Afganisztánban – közölte a kabuli kormány szóvivője.

A kivégzést a nyugati Faráh tartományban hajtották végre több száz ember, köztük számos magas rangú tálib tisztségviselő előtt, egy zsúfolt stadionban – mondta el Zabihulláh Mudzsáhid.

Az ítéletet az ország három legmagasabb szintű bírósága és Hibatullah Ahundzada, a tálibok legfelsőbb vezetője is jóváhagyta.

A kivégzett férfi Herát tartományban élt. Azért ítélték el, mert 5 éve megölt egy másik férfit, és ellopta a motorját meg a mobiltelefonját.

photo_camera Tálib biztonsági őrök Kabulban december 4-én. Illusztráció: WAKIL KOHSAR/AFP

A tálibok 1990-es évekbeli uralma idején rendszeresek voltak a nyilvános kivégzések, korbácsolások és megkövezések. A 2021-es hatalomátvételükkor azt ígérték, hogy mérsékeltebb irányvonalat fognak követni, és biztosítják a nők meg a kisebbségek jogait. Ehelyett korlátozták a szabadságjogokat és a nők oktatását, valamint több alkalommal nyilvános korbácsolással büntették a lopást és a házasságtörést. (BBC, MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt