Blinken tagadja, hogy engedélyezték volna az ukránoknak oroszországi célpontok megtámadását

Külpolitika
2022 december 7., 14:56
comments 16

Hétfőn ért dróntámadás két orosz légibázist, melyek több száz kilométerre voltak az ukrán határtól. Moszkva az ukrán hadsereget vádolta a támadásokkal, Kijev azonban hivatalosan nem vállalta fel a támadásokat. Egy neve elhallgatását kérő ukrán illetékes azonban megerősítette a New York Timesnak, hogy ukrán erők hajtották végre az akciót.

Az incidenssel kapcsolatban megszólalt Anthony Blinken, amerikai külügyminiszter is, aki elmondta, hogy nem bátorították Kijevet, és nem is engedélyezték Ukrajnának, hogy oroszországi célpontokat lőjön nagy hatótávolságú rakétákkal. Az amerikaiak és szövetségeseik még a háború kitörésekor döntöttek úgy, hogy nem szállítanak ilyen fegyvereket az ukránoknak, egy esetleges nukleáris háború kitörésétől tartva.

A NATO ezen döntésével azonban nem mindenki értett egyet. A lett külügyminiszter például november végén úgy nyilatkozott, hogy az ukránoknak engedélyezni kellene, hogy oroszországi rakétakilövő állomásokat és repülőtereket támadjanak, megelőzve az onnan érkező orosz rakétacsapásokat.

A lett politikus véleményére azonnal reagált a rigai orosz nagykövetség, mely provokációnak minősítette a bejelentést. Vlagyimir Putyin orosz elnök korábban többször is figyelmeztette az Egyesült Államokat és szövetségeseit, hogy a vörös vonal átlépésének tekintené, ha nagy hatótávolságú rakétákat küldene a NATO Ukrajnának

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt