Drónnal támadtak egy orosz katonai repteret

külföld
2022 december 06., 12:09
comments 6

Hatalmas robbanás világította be az éjszakai égboltot az ukrán határtól majd háromszáz kilométernyire, Kurszk régió területén, egy katonai reptér fölött. Pirkadatkor sűrű fekete füst gomolygott a légitámaszpont felett, írja a Guardian, mely szerint a támaszpontot dróntámadás érte az éjjel.

link Forrás

Két napon belül ez a harmadik robbanás orosz katonai légitámaszponton, hétfőn még mélyebben Oroszország területén belül ért támadás katonai reptereket, köztük azt, amelyről az Ukrajnát cirkálórakétákkal támadó stratégiai bombázók szállnak fel.

Kurszk régió kormányzója szerint a keddre virradóra elkövetett újabb dróntámadásnak nincsenek áldozatai, a reptéren keletkezett tüzet - egy üzemanyag-tároló gyulladt ki - sikerült lehatárolni.

A történteket egyelőre sem Ukrajna, sem az orosz vezetés nem kommentálta. A hétfői támadásokért Oroszország Ukrajnát tette felelőssé, állításuk szerint az ukránok még a szovjet időkből hátramaradt Tu-141 Strizs felderítődrónok módosított változatát használták. A nyáron egy ilyen Strizs drón csapódott be Zágrábban a Jarun tó partján, miután Magyarország légterén is észrevétlenül haladt át.

Ukrajna hivatalosan nem vállalta fel a támadásokat, de egy neve elhallgatását kérő ukrán illetékes a New York Timesnak megerősítette, hogy a támadást ukrán erők hajtották végre. Még azt is elárulta, hogy az egyik drónt az ukrán különleges erők Oroszországba behatoló katonái vezették célra.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.