Huszonöt embert tartóztattak le Németországban, amiért meg akarták puccsolni a kormányt

külföld
2022 december 07., 08:09
comments 12

Németországban egy szélsőjobboldali és volt katonákból álló csoport azt tervezte, hogy megrohamozzák a Reichstagot, vagyis a parlament épületét, és átveszik a hatalmat. Országszerte huszonöt embert tartóztattak le, köztük egy 71 éves, hercegként emlegetett férfit, „XIII. Henriket”, aki állítólag központi szerepet játszott a tervezett puccsban.

A BBC azt írja, az összeesküvésben résztvevők között ott vannak a szélsőséges Reichsbürger mozgalom tagjai is, akiket már régóta figyel a rendőrség erőszakos támadások és rasszista összeesküvés-elméletek miatt.

Legalább 50 tagja lehet a csoportnak, akik a köztársaság megdöntését és azt tervezték, hogy létrehoznak egy új, az 1871-es Németországot mintázó államot. (BBC)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.