Kiengedték dél-afrikai börtönéből a politikusgyilkos Janusz Walust

külföld
2022 december 7., 17:11
comments 1

Közel 30 év után szabadult a börtönből a szélsőjobboldali Janusz Walus, aki 1993-ban agyonlőtte Chris Hani apartheid-ellenes dél-afrikai politikust, írja a BBC. Hani a faji megkülönböztetés elleni küzdelem egyik legharciasabb képviselője volt, egyben Nelson Mandela után a legnépszerűbb fekete politikus Dél-Afrikában. Walus a saját háza előtt végzett Hanival, amikor a politikus kiment az újságjáért.

photo_camera Janusz Walus egy 1997-es tárgyaláson Fotó: WALTER DHLADHLA/AFP

A gyilkosságért először halálra ítélték Walust, azonban később Dél-Afrikában eltörölték a halálbüntetést, így életfogytiglanra változott a büntetési tétel. Walus többször kérvényezte feltételes szabadságra bocsátását, azonban ezt a dél-afrikai kormány és Chris Hani özvegye is hevesen ellenezte. A dél-afrikai legfelsőbb bíróság döntése alapján azonban mégis szabadulhatott, nem sokkal azután, hogy novemberben megkéselték a börtönben.

A Dél-Afrikába Lengyelországból 1981-ben, közel 30 évesen emigráló Walus börtönévei alatt ikonná vált a lengyel szélsőjobboldali csoportok körében. A fociultrák rendszeresen készítettek molinókat, melyeken a szabadon bocsátását követelték, emellett a szurkolók egy dalban is megszólították. Az ultrák szemében Walus volt a hős, aki szembeszállt a dél-afrikai kommunistákkal és a fehér faj védelmezőjeként lépett fel.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt