Kiengedték dél-afrikai börtönéből a politikusgyilkos Janusz Walust

külföld
2022 december 07., 17:11
comments 1

Közel 30 év után szabadult a börtönből a szélsőjobboldali Janusz Walus, aki 1993-ban agyonlőtte Chris Hani apartheid-ellenes dél-afrikai politikust, írja a BBC. Hani a faji megkülönböztetés elleni küzdelem egyik legharciasabb képviselője volt, egyben Nelson Mandela után a legnépszerűbb fekete politikus Dél-Afrikában. Walus a saját háza előtt végzett Hanival, amikor a politikus kiment az újságjáért.

Janusz Walus egy 1997-es tárgyaláson
photo_camera Janusz Walus egy 1997-es tárgyaláson Fotó: WALTER DHLADHLA/AFP

A gyilkosságért először halálra ítélték Walust, azonban később Dél-Afrikában eltörölték a halálbüntetést, így életfogytiglanra változott a büntetési tétel. Walus többször kérvényezte feltételes szabadságra bocsátását, azonban ezt a dél-afrikai kormány és Chris Hani özvegye is hevesen ellenezte. A dél-afrikai legfelsőbb bíróság döntése alapján azonban mégis szabadulhatott, nem sokkal azután, hogy novemberben megkéselték a börtönben.

A Dél-Afrikába Lengyelországból 1981-ben, közel 30 évesen emigráló Walus börtönévei alatt ikonná vált a lengyel szélsőjobboldali csoportok körében. A fociultrák rendszeresen készítettek molinókat, melyeken a szabadon bocsátását követelték, emellett a szurkolók egy dalban is megszólították. Az ultrák szemében Walus volt a hős, aki szembeszállt a dél-afrikai kommunistákkal és a fehér faj védelmezőjeként lépett fel.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.