Nagy Márton: Hosszú távon új gazdaságstratégiai modellre is szükség van

gazdaság
2022 december 07., 19:11
comments 66

A kormány 11 pontos akciótervének intézkedései és az új hitelprogramok (gyármentő garancia- és hitelprogram) biztosíthatják a recesszió elkerülését Magyarországon a teljes foglalkoztatottság megőrzése és a családok megvédése mellett; de hosszú távon új gazdaságstratégiai modellre is szükség van – mondta a gazdaságfejlesztési miniszter a Garantiqa Hitelgarancia Zrt. fennállásának 30. évfordulója alkalmából tartott rendezvényen.

Nagy Márton azt mondta, nehéz év lesz a következő Európa meghatározó országainak: a német, az olasz és a svéd gazdaság is recesszióba kerül, Magyarországon ugyanakkor lassulás lesz, gazdasági visszaesés nem. Az idei 4,5-5 százalék közötti GDP-növekedést 2023-ban 1-1,5 százalékos növekedés követheti, a jövő évi átlagos infláció pedig ugyan 15 százalékos lehet, de decemberre az ütem 7-8 százalék közelébe lassulhat.

Az energiaintenzív kkv-k támogatása, a Széchenyi Kártya program folytatása, a gyármentő program, a kamatstop kiterjesztése, a nemzeti tőkeholding létrehozása, az agrárvállalkozások hitelmoratóriuma, a turisztikai akcióterv, a lakossági és kisvállalati rezsicsökkentés, az élelmiszerárstop és a lakossági kamatstop fenntartása és a diákhitel kamatstop alkotják az akciótervet – mondta. Ez védelmi vonalat alakít ki, és nem engedi a recessziót meg a „hitelezés” kiszáradását sem – mondta.

Arról is beszélt, hogy a kormány a fejlesztési bankok korábbinál aktívabb közreműködését rendeli el. Az EXIM-nél és az MFB-nél is 100 milliárdos tőkeemelést hajtanak végre, ezek új hitelprogramokat szolgálnak; az EXIM tőkeemelése 500-600 milliárd forint értékű új hitelprogramot jelent majd 5 százalékos forintkamat, és 3,5 százalékos eurókamat mellett, maximum 8 évig.

Nagy Márton szeptember 30-án az MCC-ben.
photo_camera Nagy Márton szeptember 30-án az MCC-ben. Fotó: Németh Dániel/444

Hosszú távon új gazdaságstratégiai modellre van szükség, a geopolitikai feszültségek, az energiaválság ugyanis Magyarország számára olyan kihívást hordoz, amire egy új modell adhat megoldást – mondta. A gazdaság tőkevonzó képességeinek erősítését és a hazai ipar és kkv szektor segítését tűzték ki – mondta Nagy Márton, aki szerint új globális közvetlen külföldi tőkebefektetés (FDI) stratégiát választanak a nemzetközi cégek, ezért a tőkéért harcolni kell, a bevonzás mellett a megtartásra is figyelni kell.

A hazai szektorok védelmét is fontosnak nevezte, ahogy az élelmiszeripar, a vegyipar, a gyógyszergyártás, az építőipari alapanyag gyártás segítése kiemelt, és a biztosítási piacra eközben nagyobb figyelmet fordítanak. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.