Őrület: ma 10 éves az Ikea majom

ÁLLAT
2022 december 09., 16:29

Pontosan tíz évvel ezelőtt, 2012. december 9-én történt, hogy fotó készült egy irhakabátos (!) makákóról, aki a torontói Ikea ablakán bámult befelé kissé rezignáltan.

A Darwin névre hallgató makákót legálisan nem lehet tartani Kanadában. A majom menhelyre került, gazdája sokáig pereskedett is érte, mindhiába.

A váratlan esemény napján a Globe and Mail cikke ezzel a talán tökéletesnek mondható címmel jelent meg: „Stílusos, de illegálisan tartott majom kóborolt a torontói Ikeában”.

A torontói rendőrség közlése szerint a majom a gazdája autójából szökött meg, kijutott az áruház parkolójába, az Ikea dolgozói pedig sikeresen befogták és hívták az állatvédőket.

A kanadai Daily Hive úgy döntött, az évforduló alkalmából utánajár, mi lett az állattal, és megkeresték annak a menhelynek, az ontariói Story Book Farm Primate Sanctuary-nek az igazgatóját, ami annak idején a majmot befogadta.

Daina Liepa szerint az állatvédők nem tudták, mit kezdjenek Darwinnal, ezért felvették a kapcsolatot a menhely akkori alapítójával, mivel ez volt - és még mindig ez az egyetlen - majommenhely Kanadában.

„Beleegyeztek, hogy befogadják, egy irhakabátban érkezett” - mondta.

Az ikonikussá vált kabátról sokan kérdezik őket azóta is: a valóság az, hogy fogalmuk sincs, mi lett vele, akkor az éppen senkit nem érdekelt a menhelyen. Az állat alig hat hónapos volt, amikor hozzájuk került, és nem volt túl jó állapotban. A pelenkája koszos volt, le kellett vágni róla, és úgy általában úgy tűnt, a majom nagyon igényelné a törődést.

A menhely sokáig pereskedett a majom gazdájával, de végül a bíróság úgy döntött, nem tarthatja meg. Liepa elmondása szerint a gazdája nem vadállatként bánt vele, hanem inkább mint egy csecsemővel. Pórázon vitte magával mindenhova, kanállal etették és mosták a fogait is. Liepa szerint Darwin csak a menhelyen tanulhatta meg, hogyan viselkednek más majmok.

De hogy mi van vele most?

Érkezése után összebarátkozott két Anubisz-páviánnal, Lexivel és Pierre-rel. Lexi imádta ugratni, Pierre pedig jó hatással volt rá.

„Ha Darwin rosszul viselkedett, [Pierre] csak finoman lecsapta, és azt jelezte neki, hogy nem, ez nem megfelelő viselkedés” - mesélte Liepa.

Darwin mindennapjai a jelenleg 25 fős menhelyen tökéletesen békésen telnek. Az összes majom és maki gyümölcs- és zöldségfalatokat kap reggelire.

Április és október között havi egy napra megnyitják a menhelyet a látogatók előtt. Liepa elmondta, sokan szeretnék látni Darwint, de a helyzet az, hogy ő a menhely egyik legszégyenlősebb lakója, és leginkább csak akkor bújik elő, amikor az emberek elmennek. Azt szereti nézni.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt