Őrület: ma 10 éves az Ikea majom

ÁLLAT
2022 december 09., 16:29

Pontosan tíz évvel ezelőtt, 2012. december 9-én történt, hogy fotó készült egy irhakabátos (!) makákóról, aki a torontói Ikea ablakán bámult befelé kissé rezignáltan.

A Darwin névre hallgató makákót legálisan nem lehet tartani Kanadában. A majom menhelyre került, gazdája sokáig pereskedett is érte, mindhiába.

A váratlan esemény napján a Globe and Mail cikke ezzel a talán tökéletesnek mondható címmel jelent meg: „Stílusos, de illegálisan tartott majom kóborolt a torontói Ikeában”.

link Forrás

A torontói rendőrség közlése szerint a majom a gazdája autójából szökött meg, kijutott az áruház parkolójába, az Ikea dolgozói pedig sikeresen befogták és hívták az állatvédőket.

A kanadai Daily Hive úgy döntött, az évforduló alkalmából utánajár, mi lett az állattal, és megkeresték annak a menhelynek, az ontariói Story Book Farm Primate Sanctuary-nek az igazgatóját, ami annak idején a majmot befogadta.

Daina Liepa szerint az állatvédők nem tudták, mit kezdjenek Darwinnal, ezért felvették a kapcsolatot a menhely akkori alapítójával, mivel ez volt - és még mindig ez az egyetlen - majommenhely Kanadában.

„Beleegyeztek, hogy befogadják, egy irhakabátban érkezett” - mondta.

Az ikonikussá vált kabátról sokan kérdezik őket azóta is: a valóság az, hogy fogalmuk sincs, mi lett vele, akkor az éppen senkit nem érdekelt a menhelyen. Az állat alig hat hónapos volt, amikor hozzájuk került, és nem volt túl jó állapotban. A pelenkája koszos volt, le kellett vágni róla, és úgy általában úgy tűnt, a majom nagyon igényelné a törődést.

A menhely sokáig pereskedett a majom gazdájával, de végül a bíróság úgy döntött, nem tarthatja meg. Liepa elmondása szerint a gazdája nem vadállatként bánt vele, hanem inkább mint egy csecsemővel. Pórázon vitte magával mindenhova, kanállal etették és mosták a fogait is. Liepa szerint Darwin csak a menhelyen tanulhatta meg, hogyan viselkednek más majmok.

De hogy mi van vele most?

Érkezése után összebarátkozott két Anubisz-páviánnal, Lexivel és Pierre-rel. Lexi imádta ugratni, Pierre pedig jó hatással volt rá.

„Ha Darwin rosszul viselkedett, [Pierre] csak finoman lecsapta, és azt jelezte neki, hogy nem, ez nem megfelelő viselkedés” - mesélte Liepa.

Darwin mindennapjai a jelenleg 25 fős menhelyen tökéletesen békésen telnek. Az összes majom és maki gyümölcs- és zöldségfalatokat kap reggelire.

Április és október között havi egy napra megnyitják a menhelyet a látogatók előtt. Liepa elmondta, sokan szeretnék látni Darwint, de a helyzet az, hogy ő a menhely egyik legszégyenlősebb lakója, és leginkább csak akkor bújik elő, amikor az emberek elmennek. Azt szereti nézni.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.