Szabadon engedték a Száhel-övezetben négy éve elrabolt német túszt

külföld
2022 december 10., 19:28

Szabadon engedték a Száhel-övezetben 2018 óta fogva tartott 63 éves Jörg Lange német segélymunkást – jelentette be a Help nevű német civil szervezet.

A tájékoztatásban a szervezet köszönetet mondott mindenkinek, aki hozzájárult a munkatársuk szabadulásához, különösen a német külügyminisztérium válságstábjának, a bűnügyi rendőrségnek, illetve Mali, Nigéria és a szomszédos országok hatóságainak.

Német békefenntartó Maliban még 2018-ban.
photo_camera Német békefenntartó Maliban még 2018-ban. Illusztráció: Seyllou/AFP

A Spiegel szerint a marokkói titkosszolgálatoknak a Száhel-övezetben működő dzsihádista csoportokkal fenntartott kapcsolatainak köszönhető, hogy Lange hazatérhetett. A férfit egy katonai repülőgép szállította Németországba.

Jörg Langét 2018. április 11-én rabolták el fegyveresek Niger nyugati részén, ami határos Malival. A térségben gyakoriak a dzsihádisták támadásai. A férfi nigériai sofőrjét nem sokkal később szabadon engedték.

Legalább négy nyugati túszt tartanak még fogva a Száhel-övezetben. Tavaly május 5-én rabolták el a francia Olivier Dubois-t, 2016 októberében az amerikai Jeffery Woodkét, ugyanabban az évben, januárban az ausztrál Arthur Kenneth Elliottot, míg a román Iulian Ghergut 2015 áprilisában esett fogságba. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.