Elfogták a lockerbie-i repülőrobbantás bombagyárosát

külföld
2022 december 11., 15:34
comments 3

Az amerikai hatóságok elfogták Abu Agila Mohammad Maszud Kheir Al-Marimit, aki gyanújuk szerint azt a pokolgépet gyártotta, amely 1988-ban a Pan Am 103-as járatán robbant fel a skóciai Lockerbie fölött. A brit földön elkövetett legsúlyosabb terrortámadásnak 270 halálos áldozata volt, a gép 259 utasa mellett a földön 11-en vesztették életüket a lezuhanó roncsok okozta sérülésektől.

Rendőrök a levegőben felrobbantott Boeing-747-es roncsainál a skóciai Lockerbie-ben. A merényletben a gép 243 utasa és 16 fős személyzete mellett 11 lockerbie-i lakos is életét vesztette.
photo_camera Rendőrök a levegőben felrobbantott Boeing-747-es roncsainál a skóciai Lockerbie-ben. A merényletben a gép 243 utasa és 16 fős személyzete mellett 11 lockerbie-i lakos is életét vesztette. Fotó: ROY LETKEY/AFP

Az amerikai hatóságok tájékoztatása szerint Al-Marimit hamarosan bíróság elé is állítják, de hogy pontosan mikor, azt még nem közölték. Az ügyben szintén érintett skót hatóságok a hír közzététele előtt már tájékoztatták a terrortámadás áldozatainak hozzátartozóit Al-Marimi elfogásáról.

Al-Marimi ellen két éve indították újra a nyomozást az Egyesült Államokban.

A merénylet ügyében korábban két másik líbiai titkosügynököt is megvádoltak, közülük Abdel Baszet ali al-Megrahit 2001-ben életfogytiglani börtönre ítélték. Megharit később halálos rákbetegségére tekintettel szabadon engedték, Moamer el-Kadhafi, a néhai líbiai diktátor hősként fogadta vissza. 2012-ben halt bele betegségébe. A másik titkosügynököt, Lamen Kalifa Fhimah-t felmentették a vádak alól, de a skót nyomozók kitartottak hipotézisük mellett, hogy al-Megrahi nem magányos elkövető volt.

Ezt most megerősíti Al-Marimi elfogása, akit a pokolgép elkészítésével gyanúsítanak. (Via Reuters)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.