Már a jövő héten elkezdhetik a német Patriot üteg lengyelországi telepítését

külföld
2022 december 11., 13:09

Már kedden megkezdheti a Bundeswehr a Patriot légvédelmi rakétarendszerek lengyelországi telepítéséhez szükséges előkészületeket, jelentették német hírportálok. A tervek szerint a német katonák először felmérik a terepet, majd kiépítik a Patriot üteg három rakétakilövő állomását.

Amerikai Patriot-üteg a lengyelországi Morągban, ahonnan később az oroszok tiltakozása miatt hátrébb kellett vonni a rakétavédelmi rendszert.
photo_camera Amerikai Patriot-üteg a lengyelországi Morągban, ahonnan később az oroszok tiltakozása miatt hátrébb kellett vonni a rakétavédelmi rendszert. Fotó: SSG Lawree R Washington Jr / US Army - közkincs

A német védelmi minisztérium még novemberben ajánlotta fel támogatását a NATO keleti arcvonala védelmének megerősítésére, közvetlenül azután, hogy Lengyelországban csapódtak be egy, az orosz rakéták elhárítására kilőtt ukrán légvédelmi rakéta roncsai, két ember halálát okozva.

Lengyelország eredetileg azt kérte, hogy Németország inkább Ukrajnába küldjön Patriot-rendszert, de ezt a német kormány elvetette. Mariusz Blaszczak lengyel védelmi miniszter ezt csalódottan fogadta, de szerdán bejelentette, hogy elfogadják a támogatást, és meg is kezdik az egyeztetést a légvédelmi rendszer lengyelországi telepítéséről. Ezek az egyeztetések amúgy még nem zárultak le, de ettől függetlenül a Patriot-üteg telepítésének előkészítését már megkezdik. (Via MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.