Egy nap alatt egy havi csapadéknál is több esett a keleti országrészben

időjárás
2022 december 12., 05:58

24 óra leforgása alatt sok helyen 40-50 mm esőt dobott le a mediterrán ciklon a keleti országrészben – írja az Időkép. A havazást megelőzően az ország nagy részében eső esett, sok helyen egy nap alatt több mint egy havi adag.

Az Időkép szerint az állomások a Szekszárd-Miskolc vonaltól keletre az elmúlt 24 órában több helyen is 40-50 mm esőt mértek, ami jócskán meghaladja a 40 mm-es, decemberi országos átlagot.

És szintén az Időkép ír arról is, hogy végül a kiadós esőzést hozó mediterrán ciklon megdöntötte a december 10-ei országos és fővárosi napi csapadékrekordot is.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat hivatalos mérései szerint a december 10-ére vonatkozó napi csapadékösszeg Mezőtúr Pusztaperesen, valamint Szarvason is elérte a 62,3 mm-t, ami új napi országos csapadékrekordot jelent. Az eddigi rekordot Murakeresztúr tartotta, ahol 1976-ban 51,1 mm-t regisztráltak.

De a fővárosban is megdőlt a december 10-ére vonatkozó napi csapadékrekord. Eddig Budapest Budakeszi erdő állomáson 1946-ban mért 20,4 mm volt a napi csúcs, most viszont Budapest Pestszentimrén 27,9 mm-t regisztráltak.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.