Le kell bontani a magyar-horvát határzárat

POLITIKA
2022 december 12., 17:01
comments 18

Horvátország január elsejétől a schengeni övezet tagjává válik, aminek számos következménye lesz. A magyar-horvát határ belső határnak számít majd, vagyis ott a határellenőrzés megszűnik, megállás nélkül lehet majd hajtani az Adriára. Davor Bozinovic horvát belügyminiszter be is jelentette, hogy a horvát-magyar határon 15, a horvát-szlovén határon 58 átkelőhelyen szűnik meg az ellenőrzés.

Ott van ugyanakkor a zöldhatáron végighúzódó határzár is. 2015-ben ugyanis nemcsak a szerb-magyar, hanem a horvát-magyar határon is drótakadályt és drótkerítést építtetett a magyar kormány. Egy 120 kilométeres szakaszon csak ott nem építettek ki határzárat, ahol természetes akadály volt.

Még a múlt héten megkérdeztük a belügyminisztériumot, hogy Horvátország csatlakozása a schengeni övezethez

  • mennyiben módosítja a magyar-horvát ellenőrzését?
  • Mi lesz a magyar-horvát határzárral?
  • Fennmarad-e a jelenlegi határvédelmi készültség ezen a szakaszon?„

A válasz meglehetősen hivatalos lett:

„Horvátország schengeni csatlakozása nem éri váratlanul a Magyar Rendőrséget, az ezzel összefüggő előkészületeket idejében megkezdtük. A csatlakozást követő rendőri tevékenységgel kapcsolatos elgondolásunkat a Schengeni Határellenőrzési Kódexben, illetve a vonatkozó jogszabályokban foglaltaknak megfelelően előkészítettük.

A belső határellenőrzés megszűnését követően a mélységi ellenőrzést fogjuk megerősíteni.

Amíg a csatlakozás joghatályossá nem válik, a határátkelők teljes funkciójukban működnek. Azt követően születik majd döntés az épületek sorsával kapcsolatban.”

Ez hasonló ahhoz, amit Rétvári Bence államtitkár is mondott a múlt héten. „Az, hogy átjárhatóvá válik a magyar-horvát határ, azt is jelenti, hogy az eddig ott szolgálatot teljesítő - a határőrizetben részt vevő - rendőrök munka erejét más határszakaszok védelmében vagy az ország biztonságának megőrzésében lehet hasznosítani”.

A Belügyminisztérium szerint „az állománnyal kapcsolatos személyzeti intézkedések folyamatban vannak, munkatársaink jelentős része továbbra is határrendészeti tevékenységet fog végezni, mások egyéb beosztásokban látják majd el szolgálatukat”.

Hogy mi lesz a határzárral, arra alighanem ez a válasz, azon kívül, hogy a mélységi ellenőrzést erősítik majd:

„Az államhatár szabad átjárhatóságának biztosításával kapcsolatos feladatokat – ami részben időjárás függvénye is – ütemezetten megkezdjük.”

Visszakérdeztünk, hogy jól értjük, hogy akkor ha az időjárás engedi elkezdik bontani ezen a szakaszon a határzárat, de erre már nem kaptunk választ.

A horvát belügyminiszter is azt közölte. hogy „az övezethez tartozó tagállamoknak el kell távolítaniuk minden olyan akadályt, amely gátolja a forgalom zavartalan lebonyolítását a belső határokon és a közúti határátkelőhelyeken. Ez azt jelenti, hogy Horvátország is ezt fogja tenni, az áruk, szolgáltatások és emberek szabad áramlásának érdekében".

A belső szárazföldi és a tengeri határokon már januártól, a légi határokon 2023. március 26-tól szüntetik meg az ellenőrzéseket.

Az illegális határátlépésről azt mondta a horvát miniszter, hogy a szlovén és a magyar határon dolgozó rendőrök egy részét áthelyezik. "Kicsit több időt töltenek majd az utakon, és ellenőrzik azokat a járműveket és személyeket, amelyekről/akikről úgy gondolják, hogy ellenőrizni kell, nem illegálisan léptek-e be Horvátországba".

Horvátország csatlakozását a schengeni övezethez támogatta Magyarország is, akárcsak Romániáét és Bulgáriáét, de ott az osztrák vétó miatt egyelőre elmarad a csatlakozás.

A schengeni övezeten belül is lehet határellenőrzés, de csak ideiglenesen, legfeljebb fél évre. A csehek például jelenleg alkalmazzák ezt a szlovák határon, mégpedig az őrizetbe vett illegális határátlépők nagy számára hivatkozva. Cseh adatok szerint az őrizetbe vett illegális határátlépők többsége szíriai állampolgár, akik Szerbián és Magyarországon keresztül - tehát a továbbra is megmaradó határzáron átjutva - érkeznek Szlovákiába, majd Csehországon keresztül próbálkoznak eljutni Németországba.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.