Április végéig meghosszabbította a kormány az élelmiszerárstopot

POLITIKA
2022 december 13., 20:25
comments 41

A kormány április 30-ig meghosszabbította az élelmiszerár-stopot - közölte az Agrárminisztérium. Az erről szóló rendelet kedd este már meg is jelent a Magyar Közlönyben.

A közleményben Nagy István agrárminiszter kiemelte, hogy az ársapkák működnek, a vásárlók ugyanis azokból a termékekből vásárolnak többet, amikhez olcsóbban jutnak hozzá. Az AKI Piaci Árinformációs Rendszer adatai alapján az ársapkás termékekből több fogyott idén 2021 ugyanezen időszakához képest.

A mennyiségi növekedés oka lehet az is, hogy a vásárlók raktároznak ezekből a termékekből, a miniszter ugyanakkor a felhalmozás helyett a tudatos vásárlásra hívja fel a figyelmet.

A kormány 2021 őszén átmenetileg árstopot vezetett be egyes alapvető élelmiszerek esetében, majd idén novemberben bővítették a listát. Ennek megfelelően az árszabályozás az alábbi termékekre terjed ki:

  • kristálycukor;
  • búzafinomliszt (BL 55);
  • finomított napraforgó-étolaj;
  • házi sertéscomb;
  • csirkemell, csirke far-hát, csirkehát, csirkefar, csirkeszárnyvég;
  • ultramagas hőmérsékleten hőkezelt, 2,8 százalék zsírtartalmú tehéntej.

(ezeknek az ára nem lehet magasabb a 2021. október 15. napi árnál)

  • tyúktojás;
  • étkezési burgonya, az újburgonya kivételével.

(ezeknek az ára nem lehet magasabb a 2022. szeptember 30. napi árnál)

A miniszter szerint az ársapka mellett biztosítani kell, hogy a rögzített árú termékek rendelkezésre álljanak. Ennek érdekében határozták meg, hogy a kereskedők az érintett termékekből a 2021. évi átlagos napi mennyiséget árusítani kötelesek. Ezen kötelezettség megtartását az árstopra vonatkozó egyéb előírásokkal együtt az általános fogyasztóvédelmi hatóság, azaz a megyei és fővárosi kormányhivatalok a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal bevonásával ellenőrzik. A szabályok megszegése pénzbírsággal vagy az üzlet bezárásával büntethető, ezért a fogyasztóvédelmi hatóság folyamatosan ellenőrzi is az árstopok, az árusítási kötelezettség és a kötelező tájékoztatás betartását.

Matolcsy György jegybankelnök a parlamenti beszámolójában még arról beszélt, hogy inflációs többletet okoz az ársapkák alkalmazása, ezért azokat azonnal ki kell vezetni.

link Forrás

A KSH adatai szerint

2021 novemberéhez képest az élelmiszerek ára 43,8 százalékkal emelkedett.Ezen belül leginkább a tojás (102,9 százalék), a kenyér (81,8 százalék), a tejtermékek (79 százalék), a sajt (78,8 százalék), a vaj és vajkrém (77,3 százalék), a száraztészta (70,8 százalék), az édesipari lisztesáru (69,1 százalék), a margarin (60,3 százalék), a baromfihús (54,4 százalék), a péksütemények (54 százalék) és a tej (52,9 százalék) drágult.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.