Rendkívüli sajtótájékoztató az uniós alku után

2022 december 13., 08:58

Narvracsics Tibor nem érzékelt feszültséget, csak politikai kavarást

A miniszter szerint nem volt feszültség az uniós tárgyalásokon, legfeljebb politikai kavarás, és akár már novemberben meglehetett volna állapodni. Az Európai Parlament részéről viszont hisztériát érzékelt.

A miniszter a sajtótájékoztató elején arról beszélt, hogy „minden olyan célunk megvalósult, amit júniusbanunk elé tűztünk”. Mivel sikerült még idén megállapodniuk az Európai Bizottsággal a kohéziós pénzekről, elkerülték a forrásvesztést. Itt két nagy pénzösszegről van szó. A most jóváhagyott helyreállítási terv keretében 2300 milliárd forint nyílt meg. A kormány vállalta, hogy ennek körülbelül 48 százaléka olyan projektek finanszírozására fog menni, amik a klíma- és energiapolitikai célok elérését teszik lehetővé. További 30 százalék pedig a digitális infrastruktúra és készségek fejlesztésére mehet.

A magyar társfinanszírozással együt körülbelül 14 ezer milliárd forint áll rendelkezésre 2027 végéig. Navracsics szerint ebből körülbelül 4000 milliárdot már eddig is jóváhagyott a Bizottság az agrár és vidékfejlesztési programoknál. 9-10 ezer milliárd áll rendelkezésre a többi operatív programban.

A hétfői döntés értelmében 2600 milliárd forintot, azaz a három legnagyobb operatív program 55 százalékát mégis befagyasztották. Ahhoz, hogy ezt feloldják, Navracsics szerint a parlamentnek március végéig kell elfogadnia még egy olyan törvénycsomagot, ami már az utolsó feltétel lehet. Ha ez eredményes, akkor

a Bizottság részéről már áprilisban vagy másjuban elképzelhető a felfüggesztés megszüntetése. Navracsics a magyar tárgyalási stratégiáról azt mondta, hogy kezdettől fogva nyitott pozíciókkal áltak neki, vagyis „minden olyan kérés, minden olyan aggály, pont vagy kommentár, ami a Bizottság részéről érkezik, az számunkra komoly tárgyalási alap”. És ha látták a kompromisszum lehetőségét, akkor rendelkezésre álltak. Szerinte ennek volt köszönhető, hogy a jogállamisági-feltételességi eljárás keretében már szeptemberben közös megállapodásra jutottak. Ez tette lehetővé, hogy rákanyarodjanak a két nagy pénzügyi alappal kapcsolatos tárgyalások folytatására. Elmondta, hogy az Európai Bizottság már november végén is kiválónak tartotta a magyar újjáépítési tervet. Másrészt a kohéziós pénzeknél sem voltak tartalmi aggályai. „Ami most december közepén történik, ez már csak a Tanács részéről, illetve a Bizottság részéről a nyugtázása az eddigi munkának.” Bíznak benne, hogy már napokon belül aláírhatják az erre vonatkozó megállapodásokat, és januártól folytathatják az együttműködést. Egy későbbi kérdésre azt nem tudta megmondani, hogy pontosan mikortól férnak hozzá az uniós pénzekhez, de azt bejelentette, hogy március végéig 25 új pályázati felhívást jelentetnek meg. Mivel ezeket az EU mindig utólag finanszírozza, ezért a keretet addig a magyar költségvetésből biztosítják.