Rendelettel gyorsíthatja meg a Dunaferr felszámolását a kormány

gazdaság
2022 december 14., 10:03
comments 4

Rejtélyes rendelet jelent meg a Magyar Közlönyben kedd este, ami a felszámolási eljárás szabályait módosítja. A Portfolio.hu szerint ugyan a rendelet szövegében nem szerepel a Dunaferr neve, de elég egyértelműen az egyre nagyobb bajba kerülő Dunai Vasműre írták a módosítást. A portál pedig az is sejteni véli, kinek akarhatja eladni a kormány a vasművet a felszámolás után.

A rendelet a "csődeljárásról és a felszámolási eljárásról szóló 1991. évi XLIX. törvény, valamint a cégnyilvánosságról, a bírósági cégeljárásról és a végelszámolásról szóló 2006. évi V. törvény veszélyhelyzet ideje alatt történő eltérő alkalmazásáról" címet viseli, és a koronavírus-járvány eleje óta ilyen-olyan indokkal, de mindig fenntartott rendeleti kormányzás lehetőségét használja ki ismét.

A módosítás azt mondja ki, hogy ha egy cég több mint 400 napja nem adta le a kötelező éves beszámolóját, és a legutóbbi beszámolója szerint az értékesítésének nettó árbevétele eléri vagy meghaladja a tízmilliárd forintot, akkor a cégbíróságnak három munkanapon belül felszámolási eljárás megindítását kell kezdeményeznie a cég ellen. És bár a Dunaferr neve nem szerepel a szövegben, a cégre pont igaz, hogy már több mint 400 napja nem adott le éves beszámolót (egész pontosan 524 napja), a legutóbbi leadott beszámolója szerint pedig 278 milliárddal több is volt az árbevétele, mint 10 milliárd forint.

Vagyis a rendelet alapján a Dunaferr ellen napokon belül megindulhat a felszámolási eljárás, és megjelenhet a cégnél egy ideiglenes vagyonfelügyelő. A Dunai Vasműről a múlt héten jelent meg a hír, hogy az energiaszolgáltató megfenyegette a vasművet, hogy lekapcsolja a hálózatról, ami miatt leállna a vasmű kokszolója, ezzel lényegében ellehetetlenítve a működést. Szerda reggel csak néhány órán múlt, hogy ne álljon le a kokszoló, az utolsó pillanatban sikerült elég szenet szerezni. Szintén a múlt héten a vállalat vezetése levelet írt a dolgozóknak, miszerint külső segítség nélkül nem tudják kifizetni az elmaradt dolgozói béreket.

photo_camera Csapolás a Dunaferr nagyolvasztójában, még 2016-ban. Fotó: Máthé Zoltán

Ahogy korábban írtuk, a Dunaferr problémáit az okozza, hogy a többségi orosz és a kisebbségi ukrán tulajdonos évek óta vitában áll egymással. Ennek egyik látványos eleme volt, amikor a rendőrségnek kellett közbelépni, mert fura biztonsági emberek próbálták megszállni a vasművet.

A Portfolio forrásai szerint a kormány a felszámolás felgyorsításával azt készíti elő, hogy a veszekedő orosz és ukrán tulajok helyett egy másik nemzetközi tulajdonosnak adja el a vasművet. Helyi információk szerint nemrég Dunaújvárosban jártak a Liberty Steel nevű brit acélipari vállalat képviselői, így lehet, hogy ez a cég érdeklődik a vasmű iránt. A Liberty Steelnek Romániában és Csehországban is vannak már érdekeltségei.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.