A KSH szerint októberben 2,5 százalékkal csökkent az építőipari termelés az egy évvel korábbihoz képest

gazdaság
2022 december 15., 10:38
comments 3

Az építőipari termelés volumene októberben az egy évvel korábbihoz viszonyítva 2,5 százalékkal csökkent a nyers adatok szerint, szeptemberhez képest 1,8 százalékkal mérséklődött a szezonálisan és munkanaphatással kiigazított indexek alapján - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) az MTI-vel csütörtökön. Az előző hónapban a KSH 1,6 százalékos éves és 2,2 százalékos havi emelkedésről számolt be az építőiparban. Az év első tíz hónapjában pedig az építőipari termelés 3,8 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához képest.

Októberben az épületek építése 3,0, az egyéb építményeké 0,9 százalékkal maradt el a tavaly októberitől. A magasépítésben három hónap emelkedés után fordult csökkenésbe az októberi mutató, a mélyépítésben harmadik hónapja tart a visszaesés. Az építőipari ágazatok közül az épületek építésében 6,6, az egyéb építmények építésében 5,7 százalékkal nőtt, a speciális szaképítésben 10,8 százalékkal csökkent a termelés.

Az októberben megkötött új szerződések volumene 21,5 százalékkal emelkedett az előző évihez képest. Az épületek építésére kötött új szerződések 5,2, az egyéb építmények építésére vonatkozóké 41,3 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit. Az építőipari vállalkozások október végi szerződésállománya 1,4 százalékkal nagyobb volt az egy évvel korábbinál, ezen belül az épületek építésére vonatkozó szerződések volumene 0,6 százalékkal csökkent, az egyéb építményekre vonatkozóké 2,9 százalékkal nőtt.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.