Erdogan putyini eszközökkel készül a választásra

Lezárt tartalom a Kör tagjainak POLITIKA
2022 december 15., 18:43
comments 15

Szerdán sokak szerint új szintre lépett Recep Tayyip Erdogan török elnök autoriter politikája. Ez volt ugyanis az a nap, amikor Erdogan egyik potenciális kihívóját, Ekrem Imamoglut, Isztambul ellenzéki polgármesterét több mint két és fél év börtönre ítélte a bíróság, és a közügyektől is eltiltotta, vagyis attól is, hogy választásokon induljon vagy az ország legnagyobb városának polgármestere legyen.

Imomaglu a döntést a török igazságszolgáltatás szégyenének nevezte. Szerinte az igazságszolgáltatás a másként gondolkodók megbüntetésének eszközévé vált.

“Ez a bizonyíték arra, hogy az ország uralkodóinak nem célja, hogy igazságot és demokráciát teremtsenek az országban” - mondta az ítélet után tartott tüntetésen.

photo_camera Ekrem Imamoglu beszél támogatóinak az ítélet után tartott gyűlésen, egy busz tetejéről. Fotó: YASIN AKGUL/AFP

Az ítélet nem jogerős, így Imamoglu nagy valószínűséggel még indulhat a nyári parlamenti- és elnökválasztáson, ha akar.

A bíróság döntése mögött viszont lényegében mindenki politikai motivációt sejt, így az biztos, hogy az egész kampányidőszakot meghatározza majd. Hogy mennyire jön majd be a taktika Erdogannak, az majd elválik. De nem Imomaglu az egyetlen a török ellenzékben, akit bírósági ítélettel tiltanának el a választásoktól.

Csatlakozz a Körhöz, és olvass tovább!

Légy része a közösségünknek, segítsd az újság működését!

Már tagja vagy a Körnek? Itt tudsz belépni.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.