Jövőre 16 százalékkal nő a minimálbér

gazdaság
2022 december 15., 15:44

Csütörtökön sikerült megállapodni arról, hogy mennyi lesz 2023-ban a minimálbér és a garantált bérminimum összege. A Portfólió beszámolója szerint:

  • A minimálbér jövőre 16 százalékkal emelkedik, és bruttó 232 ezer forint lesz.
  • A garantált bérminimum eközben 14 százalékkal, bruttó 296 400 forintra emelkedik.

Czomba Sándor foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkár a bejelentésnél arról beszélt, hogy a garantált bérminimum 730 ezer embert érint, a minimálbér pedig 200 ezer embert, de a mostani emelések túlmutatnak ezen az egymillió emberen, hiszen a felette lévő béreket is jelentősen megtolja.

A munkaadói oldal a tárgyalások kezdetén a minimálbérnél 15 százalékos, a garantált bérminimumnál pedig két lépcsőben elsőként januárban 12, majd júliustól újabb 3 százalékpontos emelést javasolt. A szakszervezetekkel folytatott egyeztetés után végül a legkisebb bérnél felmentek 16 százalékra, a garantált bérminimumnál pedig felajánlották a 14 százalékos egylépcsős emelést.

A Liga Szakszervezetek és a Munkástanácsok Országos Szövetsége (MOSZ) együtt 17 százalékos, míg a MASZSZ 20 százalékos minimálbér-emelést javasolt. A munkaadói oldal a 16 százalékos emelésig tudott elmenni, a 20 százalékos mértéket irreálisnak nevezte.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.