Börtönbe került egy szudáni nő, mert megcsókolt egy férfit

nők elleni erőszak
2022 december 16., 11:06

Házasságtöréssel vádoltak meg egy nőt Szudánban, és első körben ezért halálra is ítélték. Az új döntés értelmében azonban csak hat hónapot kell a rácsok mögött töltenie - írja a BBC.

A 20 éves nőre az eredeti ítélet szerint halálra kövezés várt. Azután tartóztatták le, hogy az unokatestvére megölte a barátját a családot ért szégyen miatt. Az eset nemzetközi felháborodást keltett. Az Afrikai Centrum az Igazságért és Békéért (ACJPS) azt írta a halálos ítéletről, hogy az a nemzetközi jog súlyos megsértése.

A visszhang miatt a bíróság újratárgyalta az ügyet, és az eredeti vádat, a házasságtörést „obszcén cselekedet”-té minősítették át. A nő beismerte, hogy valóban csókolózott a barátjával.

Ügyvédje, Intisar Abdullah azt mondta, a bírónak nem nagyon volt más választása, mint elítélni ügyfelét. A nőt korábban óvadék ellenében szabadlábon engedték, de már be is vonult a börtönbe, hogy megkezdje büntetése letöltését.

Szudánban még mindig alkalmazzák a halálbüntetést olyan, a Koránban meghatározott bűnökért, mint a lopás vagy a házasságtörés. A büntetési formák között szerepel a kéz vagy a láb levágása, az akasztás vagy a halálra kövezés. Utóbbit főleg nőkre szabták ki, de az esetek többségében az ítéletet a legfelsőbb bíróságon elkaszálták.