"Nem értek hozzá" - vallott az oktatáshoz fűződő viszonyáról Pintér Sándor

oktatás
2022 december 16., 17:01
comments 76
  • Pintér Sándor nem finomkodott az oktatási konzultációra hívott tanárokkal.
  • Közölte velük, hogy ő is dolgozik hétvégente, megvádolta őket, hogy a saját diákjaikat oktatják délután plusz pénzért, és odaszólt a tüntető diákoknak is.
  • Saját bevallása szerint Pintér nem ért az oktatáshoz, viszont meghatározó szerepet vinne a szervezésében. Idézett néhány lesújtó adatot, amin javítani kell.
  • Világossá tette, hogy a kirúgott tanárokat nem veszik vissza, és azt üzente: menjenek bíróságra „nagy szeretettel”.

„Ha megengedik, én állva tartom meg itt az e... eligazítást akartam mondani, előjön az elmúlt ötvenkét év... a beszédemet” - kezdte előadását Pintér Sándor a pénteki oktatási konzultáción.

A belügyminiszter nem sokkal korábban mosolyogva sétált el a bejáratnál tüntető tanárok mellett, a Nemzeti Közszolgálati Egyetemre pedig csak a meghívóval rendelkező pedagógusok mehettek be. Voltak köztük sokan, akik az elmúlt hónapokban aktívan részt vettek a tiltakozásokban.

A sajtót szintén nem engedték be, de az egyik résztvevőtől megkaptuk Pintér beszédének hangfelvételét - egy-egy rövidebb kihagyással -, ez alapján számolunk be az elmondottakról. (Korábban megírtuk, hogy Pintér elárulta a résztvevőknek: szeptemberben egy 13 és egy 15 éves gyerek törte fel a KRÉTA rendszert.)

link Forrás

„Ezekről nekem pillanatnyilag nincs ismeretem”

Pintér először úgy jellemezte magát, mint aki „keveset foglalkozott eddig az oktatással”, de az anyósa, a felesége, az egyik menye és mindhárom násza pedagógus, ráadásul mind a hat unokája iskolába jár.

„Tehát valami elképzelésem van az oktatásról, de nem az oktatás irányításáról, vezetéséről, nem arról, hogy milyen könyvből, hogyan és mit oktatnak. Ezekről nekem pillanatnyilag nincs ismeretem.”

Erre később is visszatért: „(...) Mint az elején mondtam, én nem értek hozzá. A vezetéshez, úgy gondolom, igen” - mondta Pintér, aki idén kapta meg az oktatási területet. Beszédében többször oktatási miniszterként hivatkozott Maruzsa Zoltán köznevelési államtitkárra, ezzel ütötte el az önálló oktatási minisztériumra vonatkozó kérdéseket is. (Kérdezni csak írásban lehetett. A felvételen azért sok bekiabálást, zúgolódást hallani.)

photo_camera Fotó: Kristóf Balázs/444

Felidézte, hogy Klebelsberg Kunót is belügyminiszterként bízták meg a népiskolai hálózat felépítésével. Azt mondta, hozzá hasonlóan ő is összhangba szeretné hozni az állampolgárokat, a tanulókat és a pedagógusokat.

„Meghatározó szerepet kívánok vállalni a célok meghatározásában, az oktatás szervezésében és az iskolarendszer optimalizálásában. Ezek vezetői feladatok” - mondta, amikben támaszkodni akar a tankerületekre, az iskolaigazgatókra, a tanárokra, a szülőkre és a diákokra is.

„Én az értelmiségi pályák közül legelőkelőbbnek, legmagasabb szintűnek a tanári pályát tartom.”

„Jól vannak-e képezve hazaszeretetre”

Csatlakozz a Körhöz, és olvass tovább!

Légy része a közösségünknek, segítsd az újság működését!

Már tagja vagy a Körnek? Itt tudsz belépni.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.