Terjed a covid Pekingben, túlterheltek a krematóriumok

járvány
2022 december 18., 09:33

Szombat délután harminc halottaskocsit látott a Reuters tudósítója egy pekingi temető felé tartva. A jelek szerint a 22 milliós városban a krematóriumok is nehezen tartják a lépést a koronavírusban meghaltak számának növekedésével.

photo_camera Illusztráció: Yang Qing/Xinhua via AFP

A kínai fővárosban működő tucatnyi temetkezési cég alkalmazottai közül is egyre többen betegednek meg, emiatt szintén lassabban tudják elhamvasztani az áldozatokat. Előfordult, hogy egy holttest csak három nappal a beszállítása után került sorra, mondta egy névtelenséget kérő dolgozó a Reutersnek. A Caixin szerint az állami sajtó két veterán munkatársa és egy orvostanhallgató is meghalt a napokban.

Ehhez képest a hivatalos kínai kommunikáció szerint senki sem vesztette életét december 7-e óta, amikor lazítottak az egész világon egyedülálló zéró-Covid stratégián. A folyamatos tesztelésre és egy-egy fertőzött esetén is teljes városrészek lezárására épülő járványkezelés tarthatatlan volt, miután példátlan tiltakozások robbantak ki.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.