A fogorvosok finanszírozását is át akarja alakítani a belügyminisztérium

Egészségügy
2022 december 19., 08:40
comments 12

A fogorvosoknak teljes egészében az aktuális havi forgalmuktól és a munkájuk minőségértékelésétől függne, hogy az adott hónapban mekkora összegből gazdálkodhatnak a praxisok – írja a Népszava egy rendelettervezet alapján, amely, ahogy írják, az érintettek között nagy felháborodást keltett.

A lap beszámolója alapján ezzel az érintettek szerint az is bizonytalanná válik, hogy a költségeiket minden esetben fedezni tudják-e. A szakmai szervezetek december 24-ig tehetnek észrevételeket a jövő év első napjaiban már hatályos új szabályokhoz.

A közfinanszírozott páciensek ellátását végző fogászatok finanszírozása most több jogcímen jön össze: a körzet lakosságának száma és összetétele alapján számított bázisösszegből, valamint a forgalmat tükröző teljesítménydíjból, továbbá a bértámogatásból. Január elsejétől az iskolafogászatok kivételével az összes többi rendelés finanszírozásának egyetlen fix eleme a bértámogatás és a rezsitámogatás maradna. Egy szombathelyi fogorvos a Népszavának azt mondta, ha ezt valóban bevezetik, az „egy katasztrófa lesz”.

„A tervezet szerint négy indikátort vezetnek be. Ha valaki az egyik indikátorban sem ér el pontszámot, akkor nem kap arra a hónapra teljesítmény-finanszírozást. Ez akár havi 800 ezer - egymillió forintos bevételkiesést is jelenthet.” Szerinte a tervezett rendszer csalásra, a pontok optimalizálására kényszeríti az ellátókat.

Úgy látja, „nem lenne szabad a teljes finanszírozást elvenni, hanem csak annak legfeljebb 10-30 százalékát kötni a minőségi munka értékeléséhez”.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.