Az Eurostat új indikátora szerint csak Bulgáriában alacsonyabbak a fizetések Magyarországnál

gazdaság
2022 december 19., 17:02
comments 19

Új indikátort vezetett be az Eurostat, amivel az éves átlagos bérszinteket vizsgálják az összes tagállamban, eszerint 2021-ben a teljes munkaidőben foglalkoztatottak átlagos fizetése az EU-ban 33500 euró volt.

Az új indikátorra az EU-s kékkártya-program miatt volt szükség, ugyanis ennek segítségével csábítanák a magasan képzett munkaerőt az EU tagországaiba. A cél az, hogy a magasan kvalifikált szakemberek könnyebben találjanak állást az EU-n belül, illetve hogy e kártya birtokában könnyebben váltsanak munkahelyet akár az EU-s országok között is.

Az indikátorhoz a nemzeti statisztikai adatokat, illetve a munkaerőpiaci felmérések eredményeit használták fel, és most először figyelembe vették a részmunkaidős fizetéseket is.


Eszerint a legmagasabb az átlag bér 2021-ben Luxemburgban volt (72200 euro), majd Dánia (63300) és Írország következett (50300), míg a sereghajtó Bulgária (10300 euró) közvetlenül utána pedig Magyarország jön (12600 euróval). Alulról nézve a harmadik helyre Románia került 13000 euróval.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.